Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump skjuter på beslut om Jerusalem

USA:s president Donald Trump säger att han – just nu – inte kommer att gå vidare med sina planer på att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Först vill han ge försöken att få till stånd en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse en chans.

USA:s president Donald Trump tillsammans med sin svärson och rådgivare Jared Kushner. Arkivbild.Bild: Pablo Martinez Monsivais /AP/TT
– Jag vill ge den (freden) en chans, innan jag ens överväger att flytta ambassaden till Jerusalem, säger Trump i en intervju med den tidigare republikanske guvernören Mike Huckabees tv-program TBN.
– Vi kommer att fatta ett beslut inom en inte alltför snar framtid, just nu kommer fredsförsöket kommer först, fortsätter den amerikanske presidenten.
Fredsförsöket som Trump syftar på är det uppdrag han gett sin 36-årige svärson Jared Kushner att få till stånd en lösning på lösa den israelisk-palestinska konflikten.
Trump har tidigare deklarerat sin avsikt att flytta den amerikanska beskickningen från Tel Aviv till Jerusalem – men frågan är extremt känslig, eftersom Israels anspråk på kontroll över hela staden inte är internationellt erkänd. EU:s medlemsländer behåller sina ambassader i Tel Aviv så länge frågan om Jerusalems status inte är löst.
Under sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel den östra delen av Jerusalem.
Israel betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.
Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.
I maj träffade Donald Trump både den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Jerusalem respektive Betlehem. Den amerikanske presidenten lovade då att "göra allt" för att få till ett fredsavtal.
Frågan om Jerusalems status bedöms ofta som en av de mest svårlösta i den långvariga israleisk-palestinska konflikten.
Gå till toppen