Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världens största Pridefestival kommer till Malmö och Köpenhamn

År 2021 kommer det internationella evenemanget World Pride till Köpenhamn och Malmö. ”Det är som att få hit ett OS” säger Filip Filipek, ordförande i Malmö Pride.

Världens största Prideevenemang kommer till Köpenhamn och Malmö år 2021. Här en bild från årets Malmö Pride.Bild: Lars Brundin
Det internationella evenemanget World Pride kommer till Köpenhamn och Malmö i augusti 2021. World Pride är ett evenemang som anordnas vartannat år och där arrangören röstas fram av lokala Prideorganisationer i hela världen. I år hölls World Pride i Madrid.
– Jag är i chock. Jag tror fortfarande inte att det är sant. Det här känns som att få hit ett OS, säger Filip Filipek, arrangör för Malmö Pride.
Officiellt har Köpenhamn tilldelats World Pride, men genom Greater Copenhagen-samarbetet kommer en stor del av evenemanget att anordnas i Malmö. Budgeten ligger på 14 miljoner dollar, cirka 114 miljoner kronor, och ungefär en tredjedel kommer att spenderas i Malmö.
Läs också Från New York till Malmö – så startade Pridefestivalen
En halv miljon besökare beräknas besöka World Pride från andra länder. Detta kan jämföras med de 25 000 besökare som Malmö Pride vanligtvis har. Evenemanget är tänkt att pågå under tio dagar.
– Det här blir det första megaeventet som kommer att arrangeras på båda sidor om sundet. Det är ett historiskt ögonblick för hela HBTQ+-rörelsen i Malmö, Köpenhamn och Skandinavien, säger Filip Filipek.
Planen är att World Pride ska samköras med Eurogames, som är ett sportevenemang för HBTQ+-personer. Men var Eurogames kommer att hållas blir bestämt först i mars 2018.
Senaste World Pride-evenemanget arrangerades i Madrid i somras.Bild: Paul White
Senaste World Pride-evenemanget arrangerades i Madrid i somras.Bild: Paul White
Senaste World Pride-evenemanget arrangerades i Madrid i somras.Bild: Paul White
Läs också När Malmö kom ut
Fakta

World Pride

Beslutet att förlägga World Pride 2021 i Köpenhamn och Malmö togs på InterPrides årsstämma den 8 oktober 2017 i Indianapolis, USA.

Det första World Pride-evenemanget anordnades i Rom 2000. Därefter har evenemanget anordnats i bland andra London (2012), Toronto (2014) och Madrid (2017). 2019 kommer World Pride att anordnas i New York.

Gå till toppen