Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Industrin vill väcka intresse hos elever

Industrinatten har kommit till Lund. Under tisdagen bussas 500 gymnasieelever och niondeklassare från Lund runt till olika företag.

Tetra Pak är ett av företagen som deltar i industrinatten.Bild: Johan Pihlemark
– Vi vill vidga allas beslutsgrund inför kommande yrkesval. Det väldigt dimmigt för de flesta. Antingen har de ingen bild alls eller fel bild av hur man arbetar på företagen. Det är inte jättemånga som har föräldrar som kan berätta, säger Ingela Bogren på Industriella utvecklingscentra syd, som arrangerar.
Många företag jagar kompetenta anställda och tanken med Industrinatten är att öka de ungas intresse för industrin.
– Det är väldigt lätt att få jobb och det är bra arbetsplatser med olika karriärvägar.
Industrinatten har redan genomförts i Malmö under tre år. I år är Lund och nio andra kommuner också med i samarbetet mellan Region Syd och Industriella utvecklingscentra syd.
Efter en timmes företagsmässa på Medicon Village bussas eleverna runt till 16 olika företag i Lund med omnejd.
– Vi har uppmanat företagen som deltar att ha unga medarbetare på plats som eleverna kan stanna till och prata med, säger Ingela Bogren.
Men det är inte bara de unga som är nyfikna på företagen. Intresset går i andra riktningen också. "Vi har länge befunnit oss i situationen då det är vi som arbetsgivare som funderat på vad vi ska ha för krav på kompetens, kunskap och erfarenhet men vi måste tänka om. Vad måste vi göra för att attrahera nya medarbetare? Vad ställer den nya generationen för krav på arbetsmarknaden", skriver Dimitris Emmanouilidis, platschef på Axess Logistics.
Det är inte bara tillverkningsindustrin som deltar i arrangemanget.
– Det handlar inte bara om teknik, det är ekonomi, försäljning, HR, affärsjuridik. De behöver förstå allt detta för att kunna se industrin som ett val för framtiden, säger Ingrid Christiansson, studie- och yrkesvägledare.
Fakta

Hållplatser på Industrinatten

Alfa Laval, Baxter, Knightec, LKF, Lunds Renhållningsverk, Repligen, Tetra Pak, Smurfit Kappa, Bilanpassning i Staffanstorp, Bona, Eslövs Mekaniska, Genarps Lådfabrik, Sysav, Plato Teknik, 3D-print Lab, Carl F.

Gå till toppen