Malmö

Kräver pengarna tillbaka: Bulldogg höll på att dö av söndertuggat apöra

Ett uppkräkt apöra som höll på att ta livet av en bulldogg, inställda poledance-lektioner och en airbaghjälm som plötsligt löstes ut. Konsumentbråken som når Allmänna reklamationsnämnden ökar kraftigt.

Så här såg hundens apa ut efter att örat hade tuggats av.Bild: Arn
”Att låta sin hund gå en rond mot en livs levande schimpans kanske inte är det absolut bästa. För att hunden ändå ska få lite spänning i vardagen finns denna tuggleksak.” Så lanserar ett företag en hundleksak i form av en pipande tygapa.
För bulldoggvalpen från Malmö höll leksaken på att bli en dödsfälla. Hans husse och matte slog nämligen till på den 42 centimeter långa pipande apan. Men efter bara en stunds tuggande lossnade apans polyesteröra och gled ner i bulldoggens hals.
Läs mer:Bröllopstårtan havererade – nu får brudparet rätt hos ARN
Hundens matte reagerade direkt och ringde djurakuten – som meddelade: Ni måste komma in inom en timme, annars kan det vara försent.
På djurakuten fick bulldoggen en spruta och en stund senare kräktes apörat upp.
Nu vänder hundägarna sig till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) för att få pengarna tillbaka. Tuggleksaken kostade 49,90 kronor. Familjen vill även ha ersättning för bulldoggens sjukhuskostnader på 3 261 kronor.
Hundleksaker kan vara livsfarliga. En Malmöbulldogg tvingades kräka upp ett apöra av tyg på djursjukhuset.Bild: Arn
Familjen hade även köpt 20 kilo valpfoder till sin hund. Men på grund av incidenten med apörat kan valpen inte längre äta den nyinköpta maten. Familjen vill därför att företaget ersätter valpmaten med 700 kronor.
Anmälningarna till statliga Arn ökar kraftigt. Förra året fick Arn in 13 537 anmälningar – en ökning med nästan 13 procent jämfört med året innan. Framför allt är det tvister som gäller ersättning vid inställda eller kraftigt försenade flyg som står för ökningen.
Läs mer:Skönhetssalonger struntar i ARN
Men det kan också handla om inställda poledance-lektioner. En Malmökvinna vill nämligen ha pengarna tillbaka efter att ha köpt åtta lektioner över nätet.
I sitt krav till Arn skriver hon att hon inte har gått på en enda lektion. Kursen kostade 1 360 kronor – hittills har kvinnan ”bara” fått tillbaka 1 200 kronor av poledance-företaget. Nu har företaget slutat att svara, enligt kvinnan.
Poledancing har fått stort genomslag som träningsform de senaste åren.Bild: Åsa Westerlund
Det är helt gratis att vända sig till Arn. Företag är inte skyldiga att följa Arn:s beslut, utan det är en ”rekommendation om hur en tvist bör lösas.” I 77 procent av tvisterna följde dock företagen rekommendationerna.
Men är det lönt att vända sig Allmänna reklamationsnämnden? Bestäm själv: 42 procent av de 13 537 anmälningarna ledde till att konsumenten fick rätt.
Sån tur hade dock inte en Malmöbo som fick tandskador efter att ha ätit en skiva rågbröd. Mannen vände sig till Arn för att få brödtillverkaren att betala hans tandvårdskostnader.
Men brödtillverkaren kunde, med hjälp av metalldetektorer i fabriken, visa att skruven omöjligt kunde ha kommit från rågbrödet. Och Arn höll med.
Med hjälp av metalldetektorer kunde brödtillverkaren slå fast att ett metallföremål i en macka inte kom från deras fabrik.Bild: Anette Eriksson
Och hur är det nu med kvitton? Behövs det verkligen för att reklamera en vara? Den frågan ska Arn ta upp nu sedan en man fått en cykelhjälm med en inbyggd krockkudde i present.
Enligt mannen utlöstes krockkudden i cykelhjälmen helt plötsligt – utan orsak. Eftersom det var en present har han inget kvitto, vilket företaget kräver för att reklamera hjälmen.
Gå till toppen