Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Håkan Engström: Malmö får folkölsfestival

På lördag blir det Rajraj i parken.

Kristina Carlsson från Röstångabryggeriet Rajraj klistrar etiketter. Här greppar hon en Extra Special Bitter, men till lördag är det folköl som gäller. FOTO: Jenny Leyman
Minns ni när sortimentet av folköl nästan uteslutande bestod av vattniga lättversioner av de tråkigaste industribryggeriernas mest intetsägande lager?
Ordet folköl var en skymf mot både folk och öl.
Men den tiden är förbi. Idag kan också folk- och lättölen vara prestigeprodukter, skapade med sikte på mångfald och fullödiga smaker. Flera av regionens bryggare tar sig an utmaningen att göra folköl som verkligen kittlar våra smaklökar. På lördag finns öl från ett tiotal bryggerier på plats i Slottsträdgårdens kafé i Slottsparken i Malmö.
Utmaning? Ja, det är en utmaning. Vi ska inte sticka under stol med att alkohol faktiskt är en viktig arombärare. Den är också rätt bra på att gömma orena smaker. När alkoholen får mindre utrymme ställs alltså särskilda krav på hantverk och råvaror. Att brygga lätt är inte svårt. Att brygga lätt och gott, däremot – det är tufft.
På plats i Slottsparken på lördag finns bland andra Rajraj från Röstånga, Sibbarps Husbryggeri, Limhamns Bryggeri, Lundabryggeriet, Råå Bryggeri, Chad Beer från Svedala, samt South Plains och Lilla Ölfabriken från Sofielund.
Hur det funkar? Man köper ett testhäfte med tio kuponger – och väljer själv vilka öl man vill dricka. Men man kan också köpa med sig, eftersom ölen inte är så starka och inte omfattas av alkohollagen. Från kl 14 blir det livemusik, för den som behöver en chaser.
Gå till toppen