Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Nu är det klart – nästa sommar invigs Kämpinges nya strandrestaurang

Restaurang, kafé, kiosk, bar – mitt på stranden. Nu är det klart att krögaren Niklas Persson står bakom den nya storsatsningen på Kämpingestranden i Höllviken. Redan nästa sommar är planen att restaurangen ska ta emot sina första gäster.

Exakt hur den nya restaurangen på Kämpingestranden ska se ut är inte helt klart. I nuläget jobbar Annars Matbyrå med olika skisser för att få fram den bästa helhetslösningen. "Vi vill få in stor driftspotential i ett litet hus", säger Niklas Persson.Bild: Top Housing Project Management AB
I somras gick Vellinge kommun ut med en tävling för arrende och byggrätt till en ny kiosk mitt på Kämpingestranden. Målsättningen var att ersätta den gamla strandkiosken med en modern byggnad och erbjuda service året runt. Och så blir det också.
Nu är det klart vem som kommer att stå bakom satsningen – krögaren Niklas Persson från ”Annars Matbyrå” i Malmö. Han har arbetat med olika restaurangprojekt i över 20 år, senast med bland annat Badhytten i Skanör, Pågens kantina i Malmö och restaurangen på Sparbanken Skåne Arena i Lund.
Men nu blir det första egna satsningen i Vellinge kommun. Den gamla kiosken ska rivas och lagom till nästa sommar ska en ny byggnad i två plan stå klar på platsen.
– Det ska bli en härlig beachrestaurang med schysst kaféutbud. Meny är lite tidigt att spåna om, men generellt tänker vi nästan lite åt street food-hållet, smårätter som man kan dela, säger Niklas Persson.
Totalt fick kommunen in fyra anbud. Bland annat skickade familjen Vinca, de tidigare arrendatorerna som har drivit Bastukiosken i 23 år, in ett prospekt.
Varför föll ni för det här förslaget?
– Helhetskonceptet överensstämde mest med visionen som kommunen hade för det framtida bygget. Vi ville ha en modernare mötesplats som hade öppet även under vinterhalvåret. Det är kul att det finns företagare som vill satsa i kommunen – jag tror på den här nystarten, säger Erik Andersson, markförvaltare på Vellinge kommun.
Krögaren Niklas Persson har arbetat med olika restaurangprojekt i över 20 år. "Det här är ett A-läge, en möjlighet som man inte kan tacka nej till", säger han.Bild: Privat
Målet är femtio sittplatser inne – och trettio ute.
– Eftersom det är ett arrende blir det någon typ av modulbygge som kan lyftas på plats när det väl är dags. Vi diskuterar projektet med kommunen just nu, men har sagt att vi vill ha ett arrende på minst tio år för att kunna förverkliga våra drömmar, säger Niklas Persson.
–Sommartid ska vi ha öppet alla dagar och under resten av året är det helger som gäller. Under vintern satsar vi mer på att man kan gå och äta meny fredag och lördag, och så blir det kanske lite gästspel med andra kockar och AW:s.
Byggnaden omfattar runt 90 kvadratmeter och kan byggas ut med ytterligare 50-55 på övre plan. Mot stranden byggs ett stort utedäck. Totalt sett räknar Niklas Persson med att anställa ett femtontal personer och investera två–tre miljoner kronor på byggnaden.
– Det här är ett A-läge, en möjlighet som man inte kan tacka nej till. För min del är det rätt sida av Höllviken och kul för de boende, det är synd att allt annat är centrerat på andra sidan. Läget ses kanske som lite "off "när det inte är sommar, men våra tankar är att fixa en entrékänsla redan uppe vid parkeringen, säger han.
Det finns också andra planer på aktiviteter och användningsområden för anläggningen. Niklas Persson menar att det kan handla om allt från träning på stranden till frukostföreläsningar och att delar av lokalerna hyrs ut till events, konferenser och dop under lågsäsongen. Eventuellt kan den övre våningen också användas som kontorshotell eller liknande.
– Sedan får vi se om det slutar med surf eller beachvolleyboll, men vi vill försöka skapa lite trafik till stranden. Det där sköna hänget, folk som tar en kaffe eller äter en glass med kidsen, kanske kommer tillbaka på kvällen för middag eller en drink – allt ska finnas här. Vi vill få in stor driftspotential i ett litet hus.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen