Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Succémusikalen Jesus Christ Superstar intar Johanneskyrkan i vår

Tio år efter premiären för Malmö operas uppsättning med Ola Salo i huvudrollen – nu kommer Jesus Christ Superstar till Malmö igen. I vår sätter S:t Johannes kyrka upp en konsertversion av föreställningen, med Marianne Mörck i rollen som kung Herodes.

Johanneskyrkan.Bild: Hussein El-alawi
Niklas Johannesson var regiassistens när Jesus Christ Superstar sattes upp på Malmö Opera 2008. I vår regisserar han en konsertversion av Andrew Lloyd Webbers hyllade verk – ett samarbete mellan produktionsbolaget Eldeen Johansson Produktion och Svenska kyrkan. Den 10 mars har föreställningen premiär i S:t Johannes kyrka.
I uppsättningen syns fem artister, sju musiker och en 60 personer stark gospelkör – S:t Johanneskyrkans egna Gospel Rose Choir.
– Det är ett intressant samarbete med mellan scenkonstvärlden och Svenska kyrkan. Den sortens samarbete är rätt nytt, i alla fall för S:t Johannes. Det här är ju en berättelse som är central för kyrkan och viktig att berätta. Dessutom är det en chans för kyrkan att utmana och utveckla sin kör. I vanliga fall sjunger de gospel, men nu får de ta sig an något helt annat: en rockopera, säger Niklas Johansson.
Läs också En hyllningskör till Malmös operadiva: ”Hon är helt unik”
I rollen som Jesus syns Daniel Eriksson, en Malmöartist som tidigare har spelat Jesus uppsättningar i Danmark och Tyskland. Andreas Eldeen, som spelade lärjungen Simon i Malmö operas uppsättning av musikalen, tar sig an rollen som Judas. Dessutom syns Malmös operadiva Marianne Mörck i rollen som kung Herodes.
– Marianne Mörck behöver ju ingen större presentation. Vi frågade henne lite på chans, hon är ju väldigt upptagen och väljer sina projekt med stor omsorg – men hon blev jättehedrad, säger Niklas Johansson.
Marianne Mörck.Bild: Emma Larsson
Maria Magdalena spelas av Nina Pressing och Pontius Pilatius av Stefan Clarin. Gospel Rose Choir kommer att köra, men även spela mindre roller i föreställningen. Föreställningen har passande nog premiär ett par veckor innan påsk.
– För den här uppsättningen är ju kyrkan väldigt lämpad som plats. Och när väl Johanneskyrkan kom på tal så kändes det perfekt. Det är Malmös kanske vackraste kyrka och hela jugendstilen är perfekt för att ta sig an ett så stort verk som Jesus Christ Superstar.
Jesus Christ Superstar gjorde succé senaste den sattes upp i Malmö, hur ska ni axla det arvet?
– Vi gör den i konsertform och låter verkligen musiken stå i fokus. Den kommer att bli lätt i den dramatiska formen, för att inte ta för mycket fokus från musiken. Det kräver såklart mycket av artisterna – men vi är väldigt trygga med alla i ensemblen.
Gå till toppen