Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lunds universitet döms att betala 100 000 kronor till student som anmält lärare för sextrakasserier

Lunds universitet ska betala 100 000 kronor till en student som anmält att han blev utsatt för sexuella kränkningar av en lärare. Det slår Stockholms tingsrätt fast.

Lund universitet har gått med på att betala skadestånd till studenten. I ett yttrande till tingsrätten uppger universitet dock att det inte innebär att de erkänner att läraren har begått något fel.
Den frågan kommer heller inte att prövas av tingsrätten.
- I och med att Lunds universitets medgivande att betala den begärda ersättningen görs ingen sakprövning, säger Maria Hölcke, domare vid Stockholms tingsrätt. Vi skulle ha haft huvudförhandlingen i målet på onsdag, men nu ställs den in.
Det var under 2015 som lärarens sexuella kränkningar anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen. Studenten som stod bakom anmälan har berättat att han känt sig utsatt då läraren under deras enskilda möten ofta pratade om sex och om studentens kropp. Den manlige läraren ville även känna på studentens kropp på ett sätt som inte kändes relevant för undervisningen. Kränkningarna ska ha startat hösten 2013.
Enligt studenten så ska läraren också ha gjort en sak av att de båda var homosexuella och att de därmed skulle förstå varandra bättre.
Studenten var kritisk till hur universitetet hanterade anmälan då han upplevde att ärendet inte hade utretts på ett bra sätt. I anmälan till Diskrimineringsombudsmannen fanns även vittnesmål från tio andra studenter som berättade att läraren kommenterade studenternas utseenden och ofta skämtade om sex.
I samband med att anmälan gjordes togs läraren ur tjänst och han placerades även tillfälligt på en annan ort för kompetensutveckling. Läraren fick inte längre undervisa den aktuella klassen, men fick behålla sitt jobb.
Nu har Stockholms tingsrätt slagit fast att Lunds universitet ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till studenten. Man ska också ersätta Diskrimineringsombudsmannen med 96 000 kronor för rättegångskostnader.
Det är staten, som är huvudman till Lunds universitet, som får betala skadeståndet till eleven. Det är också därför som det är i Stockholms tingsrätt som förhandlingarna har hållits.
Artikeln är uppdaterad. I den första versionen framgick det inte att domen endast gäller skadeståndet, men inte om läraren är skyldig till sexuella trakasserier eller inte.
Läs alla artiklar om: Sextrakasserad student på LU
Gå till toppen