Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Arbetslösheten stiger bland kvinnor

Arbetslösheten stiger mer bland kvinnor än bland män, visar Arbetsförmedlingens statistik för september.

Arbetslösheten stiger mer bland kvinnor än män, visar Arbetsförmedlingens statistik för september.Bild: Jessica Gow/TT
Antalet inskrivna arbetslösa var 360 000 i september, 2 000 fler än ett år sedan, vilket motsvarar en arbetslöshetsnivå på 7,4 procent.
Bland kvinnor ligger arbetslösheten på 7,1 procent medan den bland männen är 7,7 procent.
I september var dock arbetslöshetsnivån bland utrikes födda kvinnor 21,9 procent, något högre än för ett år sedan (21,4 procent).
"Att arbetslösheten tenderar att öka något bland kvinnor förklaras i hög grad av att fler utrikesfödda kvinnor nu deltar i arbetskraften genom att de är inskrivna i etableringsuppdraget", skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Bland utrikes födda män minskade samtidigt arbetslösheten från 22,5 procent till 22,2 procent.
"Många av de kvinnor som nu kliver in i arbetskraften har kort eller ingen arbetslivserfarenhet. De riskerar därför att vara arbetslösa längre än männen. Därför är det centralt att vi fortsätter arbetet med att motivera fler till arbete eller till att satsa på en utbildning som leder till arbete", säger analyschefen Annika Sundén.
Bland inrikesfödda kvinnor ligger arbetslöshetsnivån på 3,6 procent bland kvinnor och 4,1 procent bland inrikes födda män.
Gå till toppen