Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över hundra nya bostäder för äldre är inflyttningsklara

Kvarteret vid Brunnsgatan har förvandlats till ett äldrekvarter. Där det en gång fanns ett centralkök och parkeringsplatser finns nu två nybyggda hus med hyreslägenheter för dem som fyllt 65 år samt bostäder för dem som är i behov av särskilt boende.

Ett av de nya husen i kvarteret Arkivarien på Brunnsgatan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Två u-formade hus i kvarteret Arkivarien på Brunnsgatan i centrala Lund står färdigbyggda.
Husen innehåller 12 respektive 16 hyresrätter som i första hand hyrs ut till personer som fyllt 65 år. Den som har sin maka, make eller sambo på något av de nybyggda eller befintliga äldreboendena Mårtenslund, Brunnsbo och Österbo ges förtur.
– På så vis gör vi avsteg från kötursordningen. Samtliga lägenheter är uthyrda, förutom en. Bara en person har fått förtur för att en anhörig bor i kvarteret, men alla som flyttar in är över 65 år, säger Peter Ovenlund, byggchef på LKF, Lunds kommunala fastighetsbolag.
Lägenheterna, från en- till trerummare, är mellan 35 och 71 kvadratmeter stora. Ett av husen har takterrass med utsikt över Romeleåsen i öster, Malmö i söder och Lunds takåsar och kyrktorn i väster
Utsikt från takterrassen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Husen innehåller också två avdelningar med 76 bostäder för särskilt boende för äldre. Bostäderna har gemensamt vardagsrum med inglasad balkong, kök och tvättstuga samt boenderum med stort hygienutrymme och mindre kök.
Hyresgäster som har en anhörig som bor på något av de nybyggda samt befintliga äldreboendena Mårtenslund, Brunnsbo och Österbo ges förtur.Bild: Ingemar D Kristiansen
Nästa vecka påbörjas inflyttningen i lägenheterna och en omständlig flyttkarusell när det gäller bostäderna som är vikta för särskilt boende för äldre.
– Äldreboendet Österbo på Brunnsgatan stängs och de boende flyttar i stället in i ett av de nybyggda husen. Äldreboendet Solhem i Genarp evakueras eftersom boendet där ska renoveras. Solhem disponerar 30 bostäder i ett av de nya husen och flyttar tillbaka till Genarp i november 2019, säger Peter Ovenlund.
Månadshyrorna är enligt Ovenlund lägre än vanligt i nyproduktion: 4 893 kronor för en enrummare, 6541 kronor för en tvåa och 8159 kronor för en trea.
Förklaringen är statliga investeringsstöd.
– Vi fick ett bidrag på femton miljoner till äldreboendena, vilket gör att vi har kunnat sänka kostnaderna för vård- och omsorgsförvaltningen som hyr av oss. Därtill fick vi ett bidrag på sex miljoner till hyreslägenheterna, vilket också innebär sänkta investeringskostnader och lägre hyror.
Den totala produktionskostnaden för de två husen är 211 miljoner kronor före investeringsstödet.
Hygienutrymme i ett av de särskilda boendena.Bild: Ingemar D Kristiansen
Månadshyran för en trerummare är 8159 kronor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen