Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

De vill rita om Lunds cykelkarta

Vilka färger är det på de fem stora cykellederna i Lund? Många Lundacyklister har ingen aning och tar hellre helt andra, bekvämare vägar. Det vill två Lundapolitiker dra lärdom av.

Lena Fällström (S) och Emma Berginger (MP) tog fram cyklarna för att visa var cykelstråken är utstakade nu.Bild: Ingemar D Kristiansen
När det rödgröna styret i Lund är ute och cyklar går allt enligt gällande regelverk. Tekniska nämndens ordförande Emma Berginger (MP) cyklar först och visar riktningen. När det ska överläggas lyfter hon upp handen för att få stopp på följet.
Vid stoppskylten sätter ordföranden ner foten ordentligt. Vice ordförande Lena Fällström (S) följer efter och plingar ihärdigt med sin ringklocka när fotgängare irrat sig ut på cykelbanan.
Emma Berginger spurtar ordentligt på raksträckorna och avståndet till koalitionspartnern växer. Men så stannar ordföranden vid en korsning och pekar på en lila och en gul skylt.
– Känner du till cykelstråken med olika färger? frågar hon Sydsvenskans reporter.
Nej. Och det är det uppenbarligen många andra cyklister i Lund som inte heller gör. Eller så bryr de sig bara inte. I alla fall är det många som cyklar helt andra vägar än de som är utsatta på den fina, nytryckta cykelkartan.
Då är det kanske inte cyklisterna det är fel på, menar Emma Berginger och Lena Fällström. De cyklar vidare och pekar på en annan skylt.
Enligt skyltningen och kartan ska den som kommer till centrum från Sandbyhållet längs det fina, asfalterade Hardebergaspåret plötsligt vika av till höger längs en liten grusgång genom Sankt Jörgens park.
Sedan fortsätter färden till vänster mellan radhusen på Linnégatan och vidare längs en annan grusgång mellan Botaniska trädgården och Östra kyrkogården. Fast så är det ju ingen som cyklar i verkligheten, säger Emma Berginger.
Emma Berginger tittar på kartan där Lunds fem cykelstråk är utmärkta.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jag vet inte varför cykelstråket ser ut så här. Kanske är sträckningen på kartan från tiden då Hardebergaspåret inte var asfalterat. Då var det väl inte så stor skillnad mellan en grusgång och en annan.
Cykelturen fortsätter till andra ställen i centrala Lund där de utritade cykelstråken är krångliga och inte har mycket gemensamt med var det är bäst och lättats att ta sig fram på cykel.
Det vill Emma Berginger och Lena Fällström ändra på. Därför föreslår de att tekniska förvaltningen ska se över cykelstråken och se till att de är så framkomliga, sammanhängande och gena som möjligt.
Dessutom ska de förbättrade cykelstråken vara bättre skyltade. Kanske kan man använda samma färg på asfalten som på kartan, föreslår de.
Ska de nuvarande fem färglada cykelstråken bli fler eller färre? Det har Emma Berginger och Lena Fällström inte tagit ställning till – det är något för tjänstemännen på tekniska förvaltningen att titta närmare på, menar de.
– Det viktigaste är att de stråk som finns går rätt, att stråken på kartan speglar verkligheten, säger Emma Berginger.
Fakta

Lunds fem färgglada cykelstråk

Blå: Norra Fäladen till Klostergården.

Gul: Från Gunnesbo till Dalby.

Grön: Från Nöbbelöv till Staffanstorp.

Lila: Från Värpinge till Södra Sandby.

Röd: Från Klosters Fälad till Östra Torn.

Gå till toppen