Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Eric Persson: Det finns frågetecken – men Sverige bör vinna gruppen

Jag såg kvalpremiären mot Cypern (4–1) på plats, bortamatchen mot Belgien (1–1) på tv och nu 3–0-matchen mot Malta på Olympia. Mitt bestående intryck: Sverige bör vinna den här gruppen.
Visst, förbundskaptenen Roland Nilsson har bara kallat till två samlingar och mycket kan hända i den här världen, men Belgien är nog inte så bra som vi kanske trodde och övriga lag i gruppen osar inte klass.
Sveriges Alexander Isak jublar efter att Isak Ssewankambo gjort 1-0.Bild: PETTER ARVIDSON
Den tidigare förbundskaptenen Håkan Ericson och hans gäng har bäddat för det. När Sveriges U21-landslag har skämt bort oss med bragder hit och dit har de alltid varit underdog, i kvalen har de stött på stormotstånd i brist på toppseedning.
Framgångarna har gett en mer gynnsam lottning den här gången.
Det är så klart fördelaktigt för den nye förbundskaptenen Roland Nilsson, som nu har nio poäng och 8–2 i målskillnad på sina matcher. Han vet att han har press på sig efter de senaste årens U21-succéer, nu får han arbetsro.
Med fem mål på tre matcher är Carlos Strandberg tvåa i hela EM-kvalets skytteliga, Alexander Isak har startat sin första U21-landskamp och Erdal Rakip spelar med en stigande utvecklingskurva.
Vi ska inte dra några större växlar efter 3–0 mot Malta (vars spelare håller till i den maltesiska ligan, bortsett från Myles Beerman som tillbringar sin tid med Rangers i Glasgow), utan kan nöja oss med att zooma ut och tänka i ett längre perspektiv.
Hur bra är det här U21-landslaget? Tja, jag har redan krävt att de ska vinna gruppen, men givetvis finns punkter som präglas av frågetecken.
Hur står innermittfältet sig mot motstånd som håller högsta Europaklass? Anton Salétros är oprövad och Isak Ssewankambo flaxar omkring på sjuttioelva olika positioner i Norge. Jämför med Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki eller Kristoffer Olsson och Alexander Fransson och det finns skäl till oro. Och är Joel Andersson tillräckligt vass som vänsterback? Ska Mattias Svanberg få en nyckelspelarroll redan nu?
Belgien kan säkert kraftmäta i kvalets sista omgång, men å andra sidan är kanske Sverige redan klar gruppetta då. Vissa frågor får vi kanske inte svar på förrän sommaren 2019.
Det mesta talar nämligen för att Sverige spelar U21-EM då.
Läs alla artiklar om: Kval till U21-EM: Sverige–Malta
Gå till toppen