Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Hur kan husvagnar bidra till integrationen i Staffanstorp?"

Att slå upp tidningen och mötas av nyheten att nya kommuninvånare är förpassade till husvagnar bredvid soptippen i utkanten av byn, är inget att vara stolt över. De som förordar den här lösningen borde själva prova på att bo i husvagn när det blåser kallt och regnar. Det skriver Kristina Saunders och Britt-Marie Ahlin, Staffanstorps socialdemokratiska kvinnoklubb.

Staffanstorps kommun erbjuder husvagnar som bostad åt nyanlända.Bild: Hussein El-alawi
Att kommunstyrelsen ordförande i Staffanstorp Christian Sonesson (M) uttrycker att detta är ett bättre alternativ än modulhus är rent ut sagt upprörande. Han menar också att husvagnsboendet är att föredra för att det är billigare och bättre för integrationen.
Vi undrar hur detta boende i utkanten av byn, med endast ett par kvadratmeters boyta, främjar integrationen. Det finns inget humant i denna lösning. Vi oroar oss också inför den kommande vintern, visst kan det vara mysigt att campa men de flesta av oss campare ställer in husvagnen för vinterförvaring så här dags på året. Mycket få människor finner nöje i att campa sen höst på en lerig åker med soptippen som granne och vinden som blåser kallt.
En uppmaning till er som i tidningarna förordade denna lösning: prova själva. Vi är rätt så övertygande om att ni snabbt krupit tillbaka in i era varma lägenheter eller hus.
En annan fråga är också säkerheten i boendet. Det finns gasoltuber i vagnarna och det utsatta läget gör att det finns stor risk att drabbas av skadegörelse eller inbrott. Vem tar ansvar för detta, eller tar någon ansvar?
Christian Sonesson uttalar sig i tidningen att detta är en temporär lösning. Vi socialdemokratiska kvinnor i Staffanstorp vill då gärna se ett svar på vilken permanent lösning som kan finnas i sikte. Hur ser planeringen ut? Hur länge ska detta vansinne få fortsätta?
Vi fördömer husvagnsboendet och förordar modulbostäder i väntan på mer permanent boendealternativ.
Det finns inget att skylla på. Staffanstorps kommun har haft lång tid på sig att planera för en bättre lösning. Finns den politiska viljan finns möjligheten.
Kristina Saunders
Britt-Marie Ahlin
Staffanstorps Socialdemokratiska kvinnoklubb.
Läs också Här blir husvagnar hem åt Staffanstorps flyktingar
Gå till toppen