Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kajsa Leo: Kanske är hatet i blicken och pansarhuden ett skydd mot den egna svagheten

Det är sista dagen i september och utanför den oas, eller förnekelsebubbla, som jag har stängt in mig i, har nazisterna samlats för att manifestera sitt hat. Jag har sett foton av dem i tidningen. Ett åttiotal hårda individer, redo att driva kampen för ett ariskt Norden där den starkaste överlever, stängt för de sköra och för de som behöver hjälp.

Kajsa Leo, malmökrönikörBild: Peter Frennesson
Inne på den alternativa bokmässan på Världskulturmuseet där jag befinner mig, pratar Sara Stridsberg om vikten av att berömma och stärka barnets svagheter. Hennes samtalspartner Johannes Anyuru menar att svaghet provocerar oss eftersom vi vet att vi har ett ansvar för varandra. Det är därför vi tycker det är jobbigt när någon sitter och tigger eller när flyktingar kommer till Sverige.
Om vi ska tro Anyuru är det kanske inte så konstigt att en mäktig kommun som Vellinge vill förbjuda tiggeri, som ett försvar mot det vi inte önskar se, ett förnekande av ansvaret vi vet att vi bär på.
Medan jag lyssnar på samtalet får jag nyhetsuppdateringar på mobilen. Aftonbladet skriver att var tionde av 84 NMR-medlemar lever på bidrag eller A-kassa. Samtidigt som nazisterna hatar invandrare som ”mjölkar systemet” är de alltså själva beroende av hjälp. Visst kan det vara så att de med avsikt utnyttjar det samhälle de föraktar, men en annan tanke ligger också nära till hands: kanske har de i själva verket varit för sköra för att passa in och ”göra rätt för sig”.
Tanken provocerar för jag har läst NMR:s vidriga ord och sett deras uniformer och symboler (kan vi inte någon gång bara enas om att vissa faktiskt är onda?), men kanske är hatet i blicken och pansarhuden ett skydd mot den egna svagheten. Någon som kämpar in absurdum för att framstå som stark måste ju vara livrädd för att gå sönder. Vad hade hänt om de hade fått leva i en miljö där man hade betraktat deras skörhet som en styrka?
I en sfär som inte tillåter svaghet, utan som belönar hänsynslöshet, styrka och manlighet, frodas hatet. Kärlekens paroll borde lyda: Tillsammans är vi svaga.
Läs alla artiklar om: Kajsa Leos krönika
Gå till toppen