Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nio personer åtalas i stor tjuvfiskehärva

Nio personer åtalas misstänkta för inblandning i en omfattande tjuvfiskehärva i södra Småland. Bland bevisningen ingår mer än 2 000 kilo gös, signalkräftor och gädda som polisen beslagtagit.

Signalkräftor i en kräftbur. Arkivbild.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Två av männen greps under pågående tjuvfiske i augusti. Kort därefter greps de resterande männen, i samband med ett tillslag i en fastighet i Tingsryds kommun där polisen hittade stora mängder kräftor och fisk.
– Utredningen visar att det är ett omfattande tjuvfiske som har bedrivits. Det har varit en stor mängd som har hanterats och de har varit i flera sjöar, säger förundersökningsledaren Saramaria Johansson.
Fångsten har bestått av över 1 000 kilo gös, 100 kilo gädda och 1 000 kilo signalkräftor som sedan har sålts vidare på fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Tjuvfisket ska ha pågått under juli och augusti i år och utöver fisk och kräftor har polisen även beslagtagit kräftmjärdar, gummibåtar och en lastbil med kylutrustning.
Kräftmjärdarna har varit utplacerade i flera insjöar och varit svåra att upptäcka. Totalt misstänks männen ha haft försäljningsintäkter på över 400 000 kronor och åtalas misstänkta för grovt brott mot fiskelagen och grovt häleri.
– Det har dels bedrivits som en verksamhet, dels har det varit så stora försäljningsintäkter, säger Saramaria Johansson.
Enligt åklagaren har tjuvfisket varit mycket omfattande. Männen nekar till brott, men har gjort vissa medgivanden.
– De flesta vidgår att de fiskat men menar att de gjort det lovligen, säger hon.
De åtalade männen är i 30- 60-årsåldern. Inledningsvis var ytterligare en man gripen men misstankarna mot honom är avskrivna. Rättegången beräknas pågå i totalt nio dagar.
Gå till toppen