Sverige

Polis anmäld efter nazistdemonstration

Även polisen har nu anmälts efter den nazistiska demonstrationen i Göteborg nyligen. Ett stort antal utredningar pågår parallellt efter händelserna. – Det är ett omfattande arbete, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till TT.

Flera polisanmälningar mot polisen är på gång efter Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i centrala Göteborg nyligen.Bild: Adam Ihse/TT
Ett 20-tal nazister greps under Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg den 30 september. Nu har även polisen polisanmälts, rapporterar SVT Väst.
Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland, tror att det handlar om anmälningar från NMR:s sida.
– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar. Det har också kommit in ett antal skrivelser som kommer att resultera i en eller flera ytterligare anmälningar om misshandel, säger hon till SVT.
– Jag tror att anmälningarna kommer från NMR då det var mellan dem och polisen det blev konfrontationer.
Sedan tidigare pågår bland annat utredningarna mot 23 nazister som misstänks för våldsamt upplopp och mot en 17-årig pojke på motdemonstranternas sida.
Målsättningen är att utredningsarbetet ska bli klart relativt snart.
– Vi är i filmgranskningsfasen fortfarande, säger Ulrika Åberg, en av de inblandade åklagarna, till TT.
– Men det är ett prioriterat ärende. Jag tänker mig den kommande månaden ungefär, så får vi se hur långt vi hinner.
Fakta

Rättsfall efter nazistdemonstrationen

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg den 30 september blev betydligt lugnare än många befarat. Det uppstod dock en del sammandrabbningar både mellan nazister och polisen och mellan motdemonstranter och polisen.

Totalt greps och anhölls 23 nazister i samband med demonstrationen. De släpptes senare, men är fortfarande misstänkta för våldsamt upplopp. Samtidigt har en 17-årig pojke som befann sig bland motdemonstranterna häktats för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

NMR:s demonstration har därutöver lett till ett antal polisanmälningar om hets mot folkgrupp. Dessutom har minst två av personerna – politiker och journalister – som hängdes ut på NMR:s plakat polisanmält.

Läs alla artiklar om: Nazistdemonstrationerna
Gå till toppen