Lund

Läsartext: Ta med dig Thomas Frostbergs krönika till Kävlinge

Carola Lemne är vd för Svenskt Näringsliv, som står bakom den omdebatterade undersökningen.Bild: NORA LOREK / TT
I min insändare den 5 okt tog jag upp ett antal frågeställningar som visar på svagheterna i den ranking som Svenskt Näringsliv årligen gör av det de kallar företagsklimatet i landets kommuner. Bland annat hur det är möjligt att en kommun kan falla över 100 placeringar i rankingen från ett år till ett annat. Inte med ett ord berör Philip Sandberg (L) denna kritik. Han försöker i stället ta några billiga politiska poäng på att Lund i år placerade sig på plats 132. Att Lund var på plats 121 då dåvarande FP var med och styrde 2011 verkar Philip Sandberg inte vilja kännas vid.
Läs mer:Ni borde ta Lunds företagsklimat på allvar
Jag tror nu inte att någon av dessa placeringar säger särskilt mycket om det faktiska näringslivsklimatet i vår kommun, däremot en hel del om tillförlitligheten i Svenskt Näringslivs mätning. Just det som min insändare hade som tema.
Oturligt, för Philip Sandberg, skriver Thomas Frostberg, tidningens näringslivskrönikör, om samma ranking den 30 september: ”Problemet är inte Svenskt Näringsliv. De gör bara sitt jobb … Nej, problemet är alla andra – som av någon outgrundlig anledning hanterar resultatet som vetenskaplig sanning, i stället för som det jippo rankingen i själva verket är.
Inför 2018 föreslår jag därför att såväl kommunala företrädare som medier hanterar den här undersökningen för vad den i själva verket är – ett utspel som främst syftar till att hjälpa Svenskt Näringsliv att boka möten med alla Sveriges kommuner och prata företagsklimat.”
Läs mer:Thomas Frostberg: Se Svenskt näringslivs kommunrankning som det jippo den är
Philip, ta gärna med Thomas Frostbergs artikel för läsning på din väg till Kävlinge för att dra lärdomar om vad Lund bör göra för att förbättra sitt företagsklimat.

Per Almén (S)

Gå till toppen