Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Tempo-kockar öppnar nytt – startar Riket vid Davidshall

Har du saknat restaurangen Tempo? Det har de gamla Tempokockarna Ulf Redelius och Per Myrén också gjort. Därför startar de restaurangen Riket vid Davidshall i Malmö senare i höst med målet att skapa samma avslappnade stämning.

Ulf Redelius och Per Myrén öppnar snart restaurangen Riket på Davidshall.Bild: Hussein El-alawi
Det händer en hel del på Erik Dahlbergsgatan vid Davidshall i höst när det gäller krognyheter. Dygnet Runt har redan berättat att Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren öppnar Mutantur i Moccasins gamla lokal om några veckor och att B.A.R ändrar sitt koncept.
Nu är det klart att lokalen på hörnet mot Kockumsgatan också blir restaurang om några veckor. I den nu sammanslagna lokalen var det tidigare tre olika verksamheter: makronbutik, designbutik och guldsmed. Sen tog Michelinkocken Karim Khouani på Ambiance à Vindåkra över alla tre lokalerna, slog samman dem och planerade att öppna restaurang och sen vinbar. Men det drog ut på tiden och när han sen tog över köket på Sture så lade han ner de planerna. I mer än fyra år har lokalen nu stått tom.
En dag cyklade kocken Per Myrén förbi den tomma lokalen på väg till sitt jobb på Malmstens Fisk på Malmö Saluhall och såg en skylt i fönstret som sade att lokalen uthyres. Då hade han och kockkollegan Ulf Redelius tittat på lokaler till sitt drömprojekt i flera år.
– Vi träffades i köket på Tempo runt 2008–2009 och redan då började vi prata om att göra något ihop. Sedan dess har det varit ganska nära och mycket nära med olika lokaler, berättar Per Myrén.
Efter flera år på Tempo har Per Myrén och Ulf Redelius setts i köken på Far i Hatten och Grand Öl & Mat. Ulf Redelius har även hjälpt till att dra igång Söder om Småland medan Per Myrén på senare tid har jobbat på Malmstens Fisk.
Bild: Hussein El-alawi
Någon gång i månadsskiftet november/december hoppas duon kunna öppna restaurangen Riket som ska bli en avslappnad kvarterskrog.
– Vi ska laga mat, springa ut med mat och hälla viner. Det blir ingen finkrogsservice, utan vi lägger mer energi på bra stämning än på vita dukar, säger Per Myrén.
Ska ni tillbaka till Temporötterna?
– Det kommer att finnas likheter och en massa bekanta ansikten. Men på Tempo hade vi en speciell formel på maten och den ska vi inte följa här, säger Per Myrén.
Det är ju en hel del personer som har saknat Tempo och letat efter en ersättare.
– Ja, även vi. Det är också får vår skull som vi gör detta – för vi behöver en plats att hänga, skrattar Ulf Redelius.
– Likt Tempo kommer det att vara ett ställe där man kan glida in och hitta någon du känner, dricka en god bärs till skramlig musik. Så atmosfären kommer nog att vara den samma, säger Per Myrén.
Likt Tempo planerar de också att det ska finnas plats för olika kulturgrejer att ta plats på Riket.
– Vi har ju många vänner som håller på med konst- och musikgrejer och vi vill gärna att det här stället ska finnas till för dem också om man vill ha något speciellt event, säger Ulf Redelius.
Vad kommer vi att få se rent matmässigt?
– Vi är lite råvarunördar, men vi kommer inte att skriva det på besökarnas näsa. Det kommer att vara kanonråvaror som är både ekologiska och i säsong, men vi kommer inte att påpeka det i menyn. Det blir inte den sortens restaurang, säger Per Myrén.
– Det blir en ganska stökig meny med åtta rätter och ganska mycket tryck i köket, säger Ulf Redelius.
Hur ser en typisk Riket-rätt ut?
– Vi gillar grönsaker. Vi gillar råa grejer: råa grönsaker, rå fisk och rått kött. Enkla saker som smäller till och med hög syra, säger Per Myrén.
– Det kommer att vara väldigt blandat och det är ju därför vi gör detta, för att vi ska få laga den mat vi vill, säger Ulf Redelius.
Riket ska ha plats till 30 gäster i matsalen, men en trappa ner ska de placera ett långbord.
– Där ska man kunna sitta och dricka bärs, tjöta och kanske plocka med sig en rätt ner. Men det blir inte samma service där nere, säger Per Myrén och tillägger att man kan sitta ett större sällskap där om man vill fira något.
Om alla tillstånd kommer på plats i tid så hoppas de kunna öppna i slutet av november och hålla öppet kvällstid tisdag– lördag.
– Det händer mycket här vid Davidshall nu. Det känns som att det kan bli en riktigt bra kroggata. Det är jäkligt gott för ju fler seriösa krögare man har i närheten desto bättre blir det för alla, säger Per Myrén.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen