Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vänstern strejkar mot Macron

Stillastående tåg, inställda flyg och tomma skolor har markerat för Frankrikes president Emmanuel Macron att långt ifrån alla är nöjda med hans politik.

Demonstranter i Paris visar sitt missnöjde mot Emmanuel Macrons planerade reformer.Bild: Francois Mori
Nära 130 manifestationer har hållits i Frankrike under dagen och vissa av dem pågår fortfarande. Enligt fackförbundet CGT, som är en av huvudarrangörerna, handlar det om cirka 400 000 över hela landet. Den siffran är dock osäker och polisen har åtminstone i Paris rapporterat ett lägre antal strejkande.
Det är första gången på tio år har alla de nio stora facken ställt sig bakom dagens strejkmaning.
En del sträckor i kollektivtrafiken har under dagen tillfälligt stängts ner i vissa franska städer, som Paris. I huvudstaden har det också förekommit våldsamheter i form av brinnande barrikader och sönderslagna skyltfönster.
Framför allt gäller protesterna de nya arbetsmarknadslagar som drevs igenom för bara ett par veckor sedan och som bland annat gör det lättare för företag att sparka folk. Det handlar också om de planerade nedskärningarna av offentligt anställda, där Macron vill minska antalet anställda med 120 000.
Även det sargade socialistpartiet deltar i protesterna, liksom Jean-Luc Mélenchons vänsterradikala La France Insoumise (Det okuvade Frankrike). Det här är första gången som den franska vänstern samlas på gatorna sedan Macron tillträdde presidentposten.
De stora facken har hittills haft svårt att enas om vad som egentligen är rätt väg vidare. Vänsterfacket CGT:s maningar till demonstrationer och protester har fått relativt lite gehör hos de andra två storfacken, CFDT och FO.
– Kampen om arbetslagen utspelar sig i hur dekreten skrivs, inte nödvändigtvis ute på gatan, sade CFDT-ledaren Laurent Berger till tv-kanalen RTL i måndags.
Som en följd av strejken har ett par flyg mellan Frankrike och Sverige ställts in under tisdagen. Turerna beräknas enligt Swedavia börja gå som planerat igen under onsdagen.
– Vi uppmanar de resenärer som är på väg till Frankrike eller som ska passera det franska luftrummet att hålla sig uppdaterade och kontakta ansvarigt flygbolag eller resebyrå om man har frågor, säger Ulrika Fager, presskontakt på Swedavia.
Gå till toppen