Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnbokssuccén har hittat hem till Uppåkra – nu filmatiseras vikingaserien

Nu avslöjar upphovsmännen till de populära böckerna om Halvdan Viking och Meia att karaktärerna har en stark koppling till vikingabyn Uppåkra i Staffanstorp. På fredagens Uppåkradag kommer bokälskare och vikingafantaster att få veta mer om det – och en kommande storfilmssatsning.

Illustratören och arkeologen Mats Vänehem och Karin Nilsson, verkställande ledamot i Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.Bild: My Östh Gustafsson
– När jag och Martin påbörjade arbetet med böckerna så bestämde vi att det är Uppåkra och Lund som utgör platserna i boken. Halvdan är från det forntida Uppåkra och Meia från det moderna och kristna Lund. Vi har legat lågt med det tills nyligen, men nu ska det bli ändring på det, säger Mats Vänehem, arkeolog och den som illustrerat böckerna i serien.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen