Dygnet runt

Dansant dröm om sfi blir verklighet

Det handlar om invandring, integration och identitet. I Khamlane Halsackdas nya verk blir betraktaren student i ett sfi-klassrum. "Sfi är ett så fascinerande scenario", säger han.

Khamlane Halsackda i föreställningen "Under". Nu är han aktuell med verket "Ursäkta oss" som tar avstamp i uppevelser i ett sfi-klassrum.Bild: Helene Goncalves
Som en skruvad och humoristisk dansperformance, så beskrivs dansaren och koreografen Khamlane Halsackdas nya verk "Ursäkta oss" som frågar vad som händer när människor från hela världen samlas och ska lära sig svenska.
– Jag ville fånga den här känslan att alla är studenter och lärare samtidigt, säger Khamlane.
Verket följer samma struktur som en sfi-lektion och runt det vävs drömsekvenser med dans och teater.
– Sfi är ett så fascinerande scenario med två miljöer: klassrummet, där alla lär sig samma saker i en bestämd struktur och utanför klassrummet, där alla möts som människor och delar historier, säger Khamlane som själv har erfarenheter från sfi.
När han var fyra år flydde familjen från det kommunistiska Laos till Storbritannien, i vuxen ålder upptäckte han Sverige och för åtta år sedan flyttade han hit och träffade kärleken.
– Jag brukar säga att jag blev kär två gånger, först i Sverige och sen i min partner. Min egen integration i det svenska samhället har varit en stor del av detta projekt, säger han.
I åtta år har han kämpat med att lära sig språket, att förstå samhällssystemet och människorna här. Men som dansare och koreograf med ett oregelbundet schema har det varit svårt att fullfölja undervisningen i sfi.
– Jag har varit tvungen att sluta, eller blivit utkastad. Så processen har varit konstant närvarande. Det har varit en spännande upplevelse att möta människor från hela världen som sitter i samma båt och som alla är motiverade av samma sak: att bygga ett liv och att hitta lyckan.
Och i våras gav sig Khamlane ut på en inspirationsturné där han besökte 12 städer och träffade runt 700 studenter för att fånga andras upplevelser av sfi.
– Det kändes som att det var så många som väntade på en chans att få berätta sin historia, säger Khamlane och fortsätter:
– Många av historierna var tunga och tragiska och handlade om den svåra resan att ta sig till Sverige men det fanns också historier om glädje. Och allting hängde ihop med det gemensamma målet: att få vara lycklig.
Själv började Khamlane dansa som 18–åring. Egentligen hade han siktet inställt på att bli skådespelare men upptäckte via en klasskamrat sin talang för dans. Och tidigt i sin karriär började han experimentera med koreografi och det utrymme där dans och kroppens uttryck möter teater.
– Att kombinera dans och teater öppnar upp möjligheter. Teater bjuder in folk att knyta an till dansen, något som annars kan vara svårt med modern dans som är så abstrakt, säger Khamlane.
Vad refererar titeln till?
– När jag flyttade hit sa jag ofta "Ursäkta mig". Och att just ursäkta sig har många konnotationer. Som när man ursäktar sig för att man inte kan förstå eller att man ursäktar sig i ett visst utrymme. Det handlar om att ifrågasätta sig själv.
Vad hoppas du att betraktaren ska ta med sig från upplevelsen?
– Jag vet att frågorna som avhandlas är stora och oftast tunga, men jag hoppas att vi kan ha en debatt som fylls med humor och att vi kan se på de här olika ämnena ur olika perspektiv. Jag hoppas att alla kommer med ett öppet hjärta och sinne och låter sig bli överraskade av verket, kan kliva in i verkets universum och bara njuta av världen.
"Ursäkta oss" har premiär den 13 oktober i Uddevalla. Den 7 och 8 november spelas föreställningen på Dansstationen/Palladium.
Fakta

Khamlane Halsackda

Ålder: 42.

Bor: Lindeborg.

Familj: Maken Andy och hunden Houdini.

Gör: Koreograf aktuell med dansperformancen "Ursäkta oss" som har premiär den 13 oktober. Den 7 och 8 november spelas föreställningen på Dansstationen/Palladium.

Kuriosa: Har jobbat med artister som Kylie Minogue och Christina Aguilera och var koreografiassistent för filmen ”Harry Potter och den flammande bägaren”.

Gå till toppen