Dygnet runt

Gatans röster ger röst åt det unga Malmö

I augusti fick gänget bakom Gatans röster sin första egna tidning i handen. Nu gör sig redaktionen redo att börja arbetet med tidning nummer två. Samtidigt vill de locka fler ungdomar att göra sina röster hörda. "Vi vet att unga har starka åsikter", säger 18-åriga Inas Hamdan.

Inas Hamdan, 18, Isabel Johansson, 17, och Siri Nilsson, 16, är alla en del av redaktionen på Gatans röster.Bild: Irina Bernebring Journiette
På Lindängenbiblioteket närmar det sig stängningsdags och i ett hörn sitter Inas Hamdan, 18, Isabel Johansson, 17, och Siri Nilsson, 16. De är alla från redaktionen på tidningen Gatans röster och är på plats för att värva fler unga skribenter.
– Vi vet att unga har starka åsikter och de försvinner inte för att de ignoreras. Genom Gatans röster kan åsikterna växa och uttryckas, säger Inas Hamdan.
Hon hittade, precis som Isabel och Siri, till redaktionen via Ung i sommar.
– Jag såg att man kunde få lära sig att skriva och skapa i olika medier och det kändes som något som kunde vara en fördel i skolan och sedan när man söker jobb, säger Inas.
Och i slutet av augusti publicerades det första numret av Gatans röster under projektledaren Miriam Riaies vakande öga.
– Jag är stolt att vara en Gatans röst! Över att kunna visa upp det som jag har gjort och att vi lyfter fram åsikter som inte haft möjlighet att höras innan, säger Isabel Johansson.
Varför tycker ni att tidningen behövs?
– Unga har ett annat perspektiv – de rör sig i andra områden än vuxna och har andra upplevelser, säger Inas.
Siri håller med och lägger till:
– Det här är viktigt därför att unga vanligtvis inte får den här platsen – vuxna kanske inte tar ens åsikt på allvar.
Själv publicerade hon bland annat en text om politiskt inkorrekthet tillsammans med Inas och en text om Almedalsveckan och Nordiska motståndsrörelsens närvaro.
– Jag tyckte att de var ämnen som man inte pratar nog om, säger hon och berättar att redaktionen tillsammans jobbade fram förslag på artikelidéer under en workshop.
Vad har ni lärt er under arbetet?
– Jättemycket! Hur man kan formulera sina åsikter tydligt i text. Men också hur man arbetar med webb-tv och radio och att ta ansvar: att skriva en text innan deadline och se till att den är bra, säger Isabel.
– På samma sätt som jag har gjort så kan andra upptäcka nya sidor hos sig själva och knyta nya kontakter, fortsätter hon.
Under arbetet har också de tre tjejerna, som bor på Holma, Kroksbäck och Sofielund, fått möta ungdomar från andra delar av staden än sin egen.
– Malmö blir mer enat, och fördomar som man kanske har om olika stadsdelar bryts när man arbetar ihop, säger Isabel.
Vad säger ni då? Är ni framtida journalister allihop?
– Även om jag inte blir journalist så är det här erfarenheter som jag kommer att bära med mig genom livet. Att kunna skriva och säga det man vill är viktigt att kunna, säger Inas.
Den 14 november har Gatans röster en kickoff på Stadsbiblioteket därefter påbörjar arbetet med nästa tidning. Inas Hamdan, Isabel Johansson och Siri Nilsson ser alla fram emot hösten och att rekrytera fler ungdomar. De behöver fler röster menar de, och fler röster från andra delar av staden.
– Gatan är på ett visst sätt men identiteten man bär med sig gör att man uppfattar den på olika sätt. Om vi ska kunna ha en bild som stämmer med verkligheten måste vi ha olika perspektiv, säger Inas Hamdan.
Fakta

Gatans röster

Hur: Öppen redaktion för alla ungdomar 15–25 år.

Var: Finns från och med den 14/11 igen på Stadsbiblioteket. Efter det påbörjar arbetet med nästa nummer.

Vill du vara med eller kontakta redaktionen? Då när du projektledaren Mirian Riaie på miriam.riaie@gatansroster.se.

Gå till toppen