Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Det är dags att låta tandvården för hemlösa bli en del av historieböckerna

Folktandvården borde ta över ansvaret för Stadsmissionens och Rotarys patienter, tycker Christer Priwe.Bild: Christian Törnqvist
År 2004 försvarade Stockholmstandläkaren Patricia de Palma en doktorsavhandling om tandhälsa hos hemlösa. Hemlösa (läs personer med drogmissbruk) beskrevs här som en patientgrupp med omfattande tandhälsoproblem, vilket påverkade deras hälsa såväl fysiskt som mentalt och socialt. Detta gav upphov till en livlig debatt i hela landet. I Stockholm hade man öppnat en tandklinik för hemlösa för att möjliggöra forskningen och i Köpenhamn fanns sedan länge en mottagning för hemlösa på Vesterbro, där olika tandläkare tjänstgjorde ideellt. Stadsmissionen i Malmö, som förlorat förtroendet för Folktandvården efter att ett samarbete havererat totalt, kom på idén att själv öppna en tandvårdsmottagning med bistånd från Rotary och lät montera en begagnad tandvårdsutrustning i hjälpligt iordningställda lokaler.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen