Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

För varje sånt här köttben som kastas i min riktning får jag ett Skam-återfall

Francke försöker gå vidare, men det är inte lätt.

Under de två år Skam sändes var illusionen närmast total. NRK höll de unga skådespelarna borta från media (ett stort undantag var när Josefine Pettersson och Tarjei Sandvik Moe var med i Skavlan) och det vi såg och hörde, det var fiktionen.
Nu när serien är ett avslutat kapitel får vi successivt reda på mer, bakom kulisserna-grejer, och skådespelarna är fria att medverka i tidningar och på diverse arrangemang. Serieskaparen Julie Andem och seriens webbproducent Mari Magnus åker världen runt och deltar i panelsamtal för att berätta om succén. (Jag gjorde också en intervju med Mari Magnus när hon var i Malmö för några veckor sedan – den finns här.)
Helgen som gick uppmärksammade berömda tidskriften Interview att det var ett år sedan första avsnittet av säsong 3 sändes med en jätteintervju med Tarjei Sandvik Moe och Henrik Holm, som spelar Isak och Even i serien. Det är en ambitiös intervju gjord av en engagerad reporter som frågar mycket detaljerat, till exempel om hur de fick sina roller, konkret hur de gjort vissa scener – till exempel den ikoniska Fem fine frøkner-scenen i köket och O helga natt-sekvensen som utnämndes till bästa tv-ögonblick i Norge 2016. Om du inte gjort det så läs här! Och även bilderna av svenska fotografen Frida Marklund är makalösa.
Tidigare den här veckan hölls ett arrangemang i Oslo där en panel diskuterade unga människors tillvaro i Norge idag. Både Henrik Holm och Carl Martin Eggesbø (som spelar Eskild) medverkade och naturligtvis blev det något av ett Skam-event.
Det låter kanske lite torrt men jag måste säga: detta fick mig att rysa ända in i märgen.
Varför? Jo, redan i Interviewtexten berättas om hur skådespelarna fick en rollbeskrivning av Julie Andem innan de började inspelningarna. Sista delen av beskrivningen var den rollfigurens stora hemlighet. Tarjei Sandvik Moe fick alltså veta att Isak egentligen gillade killar.
Detta togs upp även under panelsamtalet. Henrik Holm berättade då att hans hemlighet var att han hade en bipolär sjukdom. Detta fick inte de andra reda på, framför allt inte hans närmaste motspelare, som själv fick inse att Even var sjuk under inspelningarnas gång, bara för att Julie Andem ville ha en så naturlig reaktion som möjligt. Någonstans i höjd med avsnitt fem förstod Tarjei Sandvik Moe, och därmed Isak, enbart av Henrik Holms skådespeleri att det var något galet med Even.
Älskar att få reda på sånt här! Och för varje sånt här köttben som kastas i min riktning får jag ett Skam-återfall. Jag kämpar faktiskt som ett djur för att komma loss ur seriens grepp men det är bara helt omöjligt. För såhär är det:
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen