Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Första biten av spårvägen är på plats

Första rälsen lyftes på plats på Brunnshög vid elvatiden på onsdagsförmiddagen. Nu är det bara 1277 bitar kvar.

Många kameror smattrade när första rälsen lades på sin plats.Bild: Ingemar D Kristiansen
Allt stort börjar med något smått. Men när det gäller spårvägen i Lund är även minsta biten ganska stor. Den första av sammanlagt 1278 rälsar som kom på plats är 18 meter lång.
När spårvägen så småningom är klar kommer den att ha 5,2 kilometer dubbelspår från Clemenstorget till Science Village, och därefter 600 meter enkelspår från ändhållplatsen till depån. Sammanlagt 22 000 meter räls. Och här kommer den första rälsen.
Bakom byggarbetsplatsens gallerstaket arbetar fyra män i gula kläder med lyftkranen som ska baxa den tysktillverkade, gummiklädda rälsen till exakt rätt plats ovanpå den armerade skåran där den snart ska gjutas fast.
På andra sidan staketet står tolv personer och tittar på. Kamerorna smattrar medan rälsbiten sakta svajar i luften. Förutom skrivande reportrar, fotografer och informatörer står där även en radioreporter med mikrofonen i beredskap för att fånga det historiska ljudet av en räls som landar på sin predestinerade plats.
Efter den första rälsen ska ännu en rälsbit monteras. Konstnären Andy Warhol sade en gång att alla i framtiden skulle bli världsberömda i 15 minuter, men tesen verkar inte gälla för Lunds andra spårvägsräls. Den får på sin höjd 15 sekunders uppmärksamhet av den samlade världspressen.
Ett hundratal rälsar ligger på hög och väntar på sin tur. Nya leveranser från Tyskland är på väg. Efter dagens begivenhet är ungefär 0,7 procent av rälsen på plats. Nu återstår bara att gjuta fast dem.
Första rälsen har kommit halvvägs.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen