Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Har Malmö beredskap för 11 400 nya skolplatser?"

Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om att gå vidare med ett vinststopp för friskolor. Det är ett förslag som innebär stopp för valfriheten eftersom det blir omöjligt för friskolor att driva alternativ till den kommunala skolan. Det kan skapa stora problem för Malmö och hela Skåne, skriver Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU protesterade när Plusgymnasiet i Malmö lades ned i våras. Om regeringen genomför begränsning av vinster i skolföretag hotas hundratals skolor och förskolor i Skåne av nedläggning, skriver Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.Bild: Emil Langvad/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Utredningsförslaget kallas ”vinsttak”, men egentligen handlar det om en gräns för hur stort rörelseresultat en förskola eller skola får ha. 8 av 10 förskolor och skolor får då rörelseresultatet begränsat till under 2 procent. Det är i praktiken ett vinstförbud och gör det omöjligt att bygga upp en ekonomisk trygghetsbuffert. För en mindre förskola innebär detta till exempel att om ett syskonpar flyttar kan den lilla marginalen i ett slag vändas till förlust.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen