Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

HD stryker överklagande av inreseförbud

Högsta domstolen i USA har sitt säte i Washington DC. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Högsta domstolen i USA tar inte upp ett överklagande om Donald Trumps inreseförbud för medborgare från i huvudsak muslimska länder. Beskedet kan tolkas som en seger för presidenten. Genom att domarna valde att inte fatta något beslut sköt de också kontroversen på framtiden.
Det gäller ett omarbetat dekret från i mars som hade stoppats tillfälligt av en domstol i Maryland. Domarna i HD skulle ha lyssnat på argumenten från båda sidorna i dag, men ärendet togs bort ur kalendern eftersom beslutet löpte ut den 24 september och ersattes av en ny version.
HD:s domare har i nuläget inte tagit beslut om ett annat fall från Hawaii om samma dekret, vars del om ett flyktingstopp löper ut om två veckor.
Trumps administration har begärt att HD avfärdar de två överklagandena, medan utmanarna stått fast vid att de ville att domstolen skulle fatta beslut i fallen.
Samtidigt har Hawaii inlett en ny process för att försöka att stoppa även den senaste varianten av inresestopp, där Sudan har tagits bort från förbudet, medan Nordkorea och Tchad lagts till.
Gå till toppen