Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Madsen vägrar svara på polisens frågor efter fynden – psykundersökningen påbörjad

Mordhäktade uppfinnaren Peter Madsen vägrar att låta sig förhöras av polisen sedan det senaste fyndet av kroppsdelar visar att han ljugit om hur journalisten Kim Wall dog. Undersökningen om han var psykiskt sjuk vid det misstänkta dådet har börjat.

Från det att Madsen anhölls i augusti, fram till och med omhäktningsförhandlingen i förra veckan, har han genomgående sagt att han vill ha största möjliga öppenhet.
Läs också Snart körs Peter Madsens – och andra danskars – dna mot olösta brott i tjugo länder
Han ville berätta i detalj för rätten och för medierna vad som hände från det att ubåten Nautilus seglade ut från Refshaleöen och till att Madsen räddades från det sjunkna fartyget i Köge bukt. Genom sin advokat tryckte han på för att häktningsförhandlingarna skulle hållas inför öppna dörrar.
I helgen hittade polisen den döda journalisten Kim Walls huvud och ben i vattnet, sedan svenska likhundar markerat på flera ställen.
Läs också Peter Madsen – mannen utan gränser
Det lägger ytterligare stenar på Madsens förklaringsbörda. Han påstår att Kim Wall dog i en olycka och att han dumpade hennes kropp i vattnet - hel.
Men på huvudet finns inga krossår från den påstådda olyckan. Och då vill inte Madsen längre prata.
– Han tänker inte tala med oss, har han meddelat, säger polisens utredningschef Jens Møller Jensen till Sydsvenskan.
Läs också Vi var idioter som inte förstod oss på hans universum
Jens Møller Jensen, polisens utredningschef, säger till Sydsvenskan att mordmisstänkte Peter Madsen nu vägrar låta sig förhöras.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det är frivilligt om man vill bli förhörd eller inte. Men praktiskt taget gör det inte så mycket, vi har en detaljerad redogörelse från honom sedan tidigare.
Jens Møller Jensen säger att polisen har rader av formella åtgärder att genomföra. Som slutförhör med vittnen till delar av förloppet från det att Kim Wall klev ombord på Nautilus.
Eller förhör med de karaktärsvittnen som berättar om Madsen och hans beteende. Dessutom finns material från hans verkstad och hem att granska färdigt.
Här, i Peter Madsens verkstad på Refshaleöen, hittades hårddisken med mordfilmerna.Bild: Hussein El-alawi
I hans verkstad hittade polisen exempelvis en hårddisk med filmer som visar hur kvinnor torteras och mördas.
– Vi fortsätter i dag [onsdag] med dykningar för att hitta resterande kroppsdelar, vi dök även igår [tisdag], säger Jens Møller Jensen till Sydsvenskan.
– Hur länge vi ska fortsätta med det utvärderar vi löpande.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen säger att psykundersökningen av Peter Madsen ska ha börjat.Bild: Hussein El-alawi
Den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen har nu påbörjats vid Retspsykiatrisk Klinik i Köpenhamn.
– Allt relevant material är skickat till kliniken och de ska ha påbörjat undersökningen, meddelar åklagare Jakob Buch-Jepsen i ett mejl till Sydsvenskan.
Undersökningen förväntas bli klar senast i slutet av december.
Gå till toppen