Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May och Royce vill hålla fast vid Iranavtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May har i ett telefonsamtal med den amerikanske presidenten Donald Trump backat upp Iranavtalet från 2015. Också Ed Royce, en av Trumps mest inflytelserika partikamrater, tycker att USA bör hålla fast vid avtalet.

Theresa May och Donald Trump är oense om Iranavtalet. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Trump betonade i sin tur, enligt ett uttalande från Vita huset, att länderna behöver arbeta tillsammans för att "hålla den iranska regimen ansvarig för dess skadliga och destabiliserande handlingar, speciellt när det gäller att stötta terrorism och utveckla hotfulla robotar".
May bekräftade att Storbritanniens håller fast vid uppgörelsen tillsammans med andra europeiska länder, och att avtalet är viktigt för regional säkerhet, enligt ett uttalande från Downing Street.
Enligt landets utrikesdepartement heter det att Iran har hållit sig till avtalets regler.
Utrikesminister Boris Johnson har haft ett telefonmöte med USA:s och Irans motsvarigheter, Rex Tillerson och Javad Zarif, och kommer under onsdagen att träffa chefen för Irans kärnenergimyndighet i London.
Vita huset kommer "senare i veckan" att presentera en "ny övergripande Iranstrategi". Den kommer att innefatta frågan om USA ska dra sig ur kärnenergiavtalet som Iran slutit med världens stormakter.
Trump sade på onsdagen att han "mycket snart" ska lämna besked om sin hållning gentemot Iranavtalet.
Men han har redan flera gånger uttalat skepsis. Han anser inte att Iran lever upp till avtalets anda, och har kallat det "en pinsamhet för USA" och "det sämsta någonsin".
Men också Trumps inflytelserike partikamrat Ed Royce – som är republikansk ordförande i kongressens kommitté för utrikesfrågor – talar för att hålla fast vid avtalet. Han sade att dess regler ska följas strikt och att USA bör arbeta tillsammans med sina allierade för att göra detta.
– Hur bristfällig den här överenskommelsen än är så anser jag att vi nu måste genomdriva det så in i helvete, säger Royce vid en utfrågning om avtalet.
Irans utrikesminister Javad Zarif säger att Teheran ska ge ett "hårdare svar" om USA ger besked att Washington lämnar överenskommelsen.
President Hassan Rohani säger att om USA backar från avtalet så kommer "det inte att vara vårt misslyckande alls, utan ett misslyckande för den andra sidan."
Fakta

Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Gå till toppen