Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

MFF-legendaren ”Nana” firar 80 samtidigt som Sir Bobby

Det blev 224 matcher i Malmö FF:s A-lagströja för Jan Ekström - eller "Nana" som han alltid har kallats. En målskytt av rang, en stor profil i den himmelsblå tröjan. I dag, den 11 oktober, blir han 80 år.

Jan "Nana" Ekström var en av många gamla MFF-legendarer som hyllades i samband med mötet med Norrköping i våras.Bild: LUDVIG THUNMAN
Redan 1956 gjorde han debut i A-landslaget mot England på Råsunda - blott drygt 18 år gammal och en av de yngsta genom tiderna - och det kan ju tyckas lämpligt att det var just mot det laget, eftersom han är både års- och dagsbarn med engelsmanne och Manchester United-legendaren Sir Bobby Charlton.
MFF-centern "Kajan" Sandell var skadad och fick lämna återbud. MFF-basen Eric Persson var också ordförande i Uttagningskommittén, det fanns ingen förbundskapten då, och tyckte det var onödigt att hämta ersättaren utanför "Di blåe".
Det blev bara fem landskamper totalt och det bittraste var att "Nana" i sista minuten från den svenska VM-truppen till mästerskapet hemma i Sverige 1958, vilket ju slutade med silver.
Han räknades som ett underbarn och var nära att få göra allsvensk debut redan som 15-åring, då han fick följa med som tolfte man när MFF skulle möta AIK. På den tiden hade man inga ersättare, så något spel blev det inte.
1955 blev det i alla fall allsvensk debut. Ett litet hack i karriären med spel i Hässleholm i ett år i division 3 och två i Sandviken kom runt 1960. Sen återvände "Nana" till MFF och spelade vidare fram till 1966. Sedan följde ett antal år i småklubbarnas tjänst, inte minst som tränare, Harlösa, Barrikaden, Kulladal - innan han återvände till MFF som juniortränare.
Men det viktigaste uppdraget var kanske ändå att han under många år var lagledare för "MFF:s guldlag", slocknade stjärnor som åkte runt och underhöll med matcher i sommarens Skåne.
Gå till toppen