Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Max Wiman: Mittags rekord kvällens minne men inte mycket glans i övrigt

FC Rosengård gjorde än en gång jobbet och ska förstås ha en liten stjärna i boken för det, men det var verkligen inte mycket stjärnglans kring den här Champions League-kvällen.
Jo, med ett enda undantag förstås. Återkommer till det.
Ynka 633 huttrande åskådare i höstregnrusket på Malmö idrottsplats höjde inte direkt temperaturen.
Anja Mittag jublar efter 1-0 med Ella Masar McLeod och Caroline Seger medan Olimpia Clujs Emily Victoria Richardson deppar.Bild: Christian Örnberg
Utan att vara elak eller på något sätt nervärderande – Cluj gjorde en okej insats hemma och är ett lag i ett land i utveckling, men det de presterade på Malmö idrottsplats hade inte räckt till allsvenskt kontrakt ens.
Det var som ett nybörjarlag som hamnat på fel nivå och allt kändes väldigt amatörmässigt – när spelare blev skadade, ångade lagets medicinskt ansvarige in på planen med en vattenflaska i ena handen och kylspray i den andra. Oavsett åkomma. Det var som att flyttas många år tillbaka i tiden.
Rumänske tränaren Mirel Albon var dock aningen väl ödmjukt imponerad av FC Rosengård och hävdade att det var ett lag för semifinal i vår. Nåja, riktigt där är inte Malmölaget just nu i alla fall.
Men Champions League-historiens mest lysande stjärna fanns alltså på planen. Anja Mittag har långt till guldformen fortsatt, men mål kan hon göra och det bär onekligen respekt med sig att hon är bäst i historien med sina 50 mål. Lite galet är att Marta är trea i statistiken med 46 och Lotta Schelin fyra med 42. Alla tre med FC Rosengård-meriter alltså.
Tvåan har kopplingar till Anja Mittag själv, tyskan Conny Pohlers på 48 mål har spelat i Potsdam, Wolfsburg och Frankfurt. Mittag har spelat i de två förstnämnda.
Mittags mål höll klass, men i riktig form hade hon gjort ett par till. Åldern talar emot det, men jag tror att hon kan ha någon riktigt bra säsong till någonstans där inne i kroppen.
Det finns mycket vilja att prestera och jag tror att hon behöver spela av sig den frustrationen på klassiskt vis. En målskytt behöver göra mål.
Rosengårds spel var verkligen ömsom ett hyfsat vin och ömsom vatten. I kortare sekvenser bjöd laget på härligt kvickt passningsspel som sårade stillastående rumänskor totalt. Samtidigt så var det omständligt i vissa sekvenser och väl ineffektivt framför mål. Och en olycklig Anita Asante gick i bräschen för felpassningsperioderna, med ett par bollar rakt i gapet. Mot bättre motstånd straffar det sig och bättre motstånd blir det i åttondelen. Lottningen sker på måndag och spännvidden bland möjligt motstånd är väldigt stor.
Det finns två riktiga nitlotter. Både engelska Chelsea och franska Montpellier är så färska i Champions League-sammanhang att ännu inte har poäng nog att vara bland de seedade.
Två matcher spelas på torsdagen, så först efter dem vet man hur seedningsgrupperna kommer att se ut.
Läs alla artiklar om: FC Rosengård i Champions League
Gå till toppen