Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ny e-tjänst gynnar skånsk turism – minskar byråkratin kring tillstånd för event

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill förenkla vardagen för turistföretag. Genom en ny e-tjänst kan företagen runda snårig byråkrati vid tillståndsansökningar för olika event.

Mikael Damberg (S) anser att Sofiero slott, som bland annat är värd för årliga veteranbilsutställningar, kan dra nytta av minskad byråkrati i samband med tillståndsansökningar för olika event.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT och Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
I praktiken är den digitala ärendehanteringen en förlängning av en liknande nationell e-tjänst för restaurangbranschen, som regeringen och SKL tidigare lanserat, där Karlskrona i våras blev första kommun på banan.
I det fallet handlar det om förenklingar för krogägare i samband med ansökningar om exempelvis serveringstillstånd, som tidigare valsade runt hos olika förvaltningar och nämnder.
Men nu behöver företagaren endast fylla i sin ansökan via en e-tjänst, som automatiskt hämtar grundläggande uppgifter om det ansökande företaget från bland annat Bolagsverket. Därefter skickas ansökningen vidare till berörda myndigheter.
Det här förfarandet breddas nu till besöksnäringen. Inte minst företag i turisttunga Skåne skulle kunna gynnas av kortare handläggningstider och färre kontakter med myndigheter.
– Digitaliseringen kan hjälpa företag att växa och utvecklas och besöksnäringen i Skåne växer så det knakar. Det är ett av de län som är bäst på att jobba strategiskt med frågor kring turism och evenemang, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och fortsätter:
– Titta exempelvis på Sofiero slott i Helsingborg som har kunnat utvecklas starkt tack vare olika evenemang. Detta har lett till att man kan hålla igång besöksnäringen under en längre tid på året, vilket gör verksamheten mer lönsam.
Med den nya e-tjänsten kan verksamheterna komma att utvecklas ännu bättre framöver. Trasslet med många tillståndskrav inom hotell- och evenemang ska bort; allt från tillfälliga parkeringsplatser till alkoholtillstånd.
– Man får också bort en massa onödiga kravställningar som ofta ser olika ut bland kommunerna. Med en mer samordnad process kan vi se till att kommunerna har samma krav för restaurang- hotellföretagare, säger Mikael Damberg.
De digitala tjänsterna ska kunna erbjudas till företag inom besöksnäringen till 2019. För detta avsätter regeringen fem miljoner kronor 2017, och enligt planen ytterligare fem miljoner kronor per år 2018 och 2019. Finansieringen för de två senare åren förutsätter dock att riksdagen ger sitt godkännande.
Gå till toppen