Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Mattias Oscarsson: Hur många fler i Hollywood skyddas av sin makt?

Harvey Weinstein.Bild: Richard Shotwell
I Marilyn Monroes postumt publicerade självbiografi beskrev hon hur filmbossarna såg Hollywood som "en överfull bordell, en karusell med sängar i stället för hästar".
Att kvinnliga skådespelare förväntas lägga sig på "the casting couch" – en eufemism för att gå sängvägen – förekommer tragiskt nog fortfarande. Megaproducenten Harvey Weinstein har de senaste dagarna genomgått en välförtjänt publik kölhalning efter New York Times avslöjanden om hans sexuella övergrepp. Försvaret om att han är "en dinosaurie" som vill gå i terapi hjälpte föga – och han fick kicken från sitt eget bolag.
Slutet gott, allt gott? Knappast.
Det mest obehagliga med historien är att den, precis som fallet Bill Cosby, tycks ha varit en öppen hemlighet i åratal. Nu, när nyheten väl är ute, är det många som vill markera sitt avståndstagande från den fallne kungen – från filmstjärnor till demokratiska politiker. Tidigare ville ingen stöta sig med en producent med en särskild fingertoppskänsla för att vinna Oscarsstatyetter och med fickorna fulla av donationsmedel. Hur många fler i drömfabriken skyddas av sin makt och sitt inflytande?
Hollywood må ha ett stort problem med jämlikhet, men bara det att sanningen om Weinstein till slut kom ut tyder på nya vindar – det hade inte hänt på Monroes tid. Det verkliga problemet stavas dock p-e-n-g-a-r.
Läs alla artiklar om: Anklagelserna mot Harvey Weinstein
Gå till toppen