Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Röd spade Svedalas nästa staty

En drygt sju meter hög skulptur av en spade ska bli Svedalas nästa offentliga konstverk.

Det vinnande förslaget har tagits fram av konstnärsgruppen Ingesidee.
Tanken är att den röda skulpturen av konstnärsgruppen Ingesidee ska placeras på Åkerbruket i Svedala tätorts södra del. Någon gång till våren kommer den ställas på plats.
Enligt kommunens regler ska en viss summa avsättas för konstnärlig utsmyckning i samband med större nybyggen.
Omkring 100 intresseanmälningar kom in när kommunen bad om förslag på vilket konstverk som skulle få en plats på Åkerbruket. Valet föll alltså på konstnärsgruppen Ingesidees bidrag.
I gruppen som enats om beslutet ingår stadsarkitekt Karin Gullberg, kultur- och bibliotekschef Eva Thorgilsson, kultursamordnare Karin Leeb-Lundberg, två konstkonsulter, representanter från byggföretag, tre gymnasieelever och två representanter från konstföreningen Kvis i Svedala.
Så här skriver gruppen bland annat i sin motivering.
”Spadtag (konstverket) syns och sticker ut och kommer att bli ett dynamiskt och positivt, nytt landmärke både för de som bor och verkar i Svedala och för besökare och förbipasserande. Spaden symboliserar både Svedalas lantliga framtoning med odlingslandskapet och närliggande Aggarps kvarn och den expansiva moderna tätorten med attraktiva boenden med egen täppa och trädgårdsbruk.”
Själva skriver konstnärerna följande i sin presentation:
”Akten att sätta ner en spade i jorden är arkaisk och tusenårig. Ett spadtag är en kulturell handling som vittnar om vilja och handlingskraft här och nu, men även om planering och omsorg för framtiden. Gärningen står för att bryta mark, spadvända och plantera, men likväl för att gräva ett fundament för ett hus att stå på”.
Gå till toppen