MFF

Rosenberg om hybridgräset: ”Vi ska vara bäst på detaljerna”

Det första testet av hybridgräset på stadionområdet utföll till mer än belåtenhet. – Det här är fantastiskt, det ser ni själva. Det är i den här riktningen vi vill gå som förening. Vara bäst på de här detaljerna också, säger lagkaptenen Markus Rosenberg.

Hela MFF-staben följde med spänt intresse träningen på det nya hybridgräset och var ivriga att känna på det.
Rosenberg är ju känd "gräskramare", hans kropp trivs inte särskilt bra på konstgräs.
– Den är bra och den kommer att bli ändå bättre. Den är hårdare än vanligt gräs, men vi har fått förklarat att den kommer att bli mjukare. Den kommer att kännas som hundra procent gräs så småningom, fortsätter Markus Rosenberg.
– Att få den mjukare är det vi kommer att jobba mest med i början. Det krävs helt enkelt mer gräs och att spelarna får jobba upp den, det blir rörelse i backen. Plus att vi luftar den, säger stadions enhetschef Håkan Zetterstrand.
Läs mer:Stadionchefen tror att MFF:s hybridgräs snart får efterföljare
Därför kommer planen också att få vila och växa till sig nu efter det här testet, så att rötterna sätter sig än bättre och mattan blir tätare.
Den inhägnade träningsanläggningen är byggd av Malmö kommun som beställare och ägs av kommunen. MFF hyr planen för 1,5 miljoner per år plus driftskostnad.
– Det syns knappt att vi varit här. Den tål lite mer och vi har fått en stor yta där vi kan vara en större del av året. Det kommer att bli ett jättelyft. Spelet blir betydligt snabbare också och det blir bättre tempo på träningen, summerar sportchefen Daniel Andersson.
– Vi körde ett pass med mycket fotbollskondition i dag. Där det ska gå fort. Det var ett bra test för planen, att den håller för både riktningsförändringar och sprints. Jag tycker den håller en fantastisk nivå, tillägger tränaren Magnus Pehrsson.
Tanken är att MFF:s äldre ungdomslag nu också ska få möjlighet att träna på bättre underlag.
– På en sådan här stor yta kan vi flytta runt, den ska klara mer belastning. Men vi får förstås utvärdera, påpekar Daniel Andersson.
Till och med uppvärmningen är gjord för att passen ska flyttas runt. Planen har tre uppvärmingszoner och så en del utan planvärme av ekonomiska skäl.
– På sidan mot stadion kommer att finnas en fullskaleplan, där MFF kan välja att spela till exempel U19-matcher i slutspel. Vi kan då placera en portabel läktare på konstgräset som ligger runt planen, förklarar Håkan Zetterstrand.
Gå till toppen