Lund

”Star Wars”-inspirerad show om miljöproblem och energikris

Den här veckan ser undervisningen lite annorlunda ut för åttondeklassarna på Fäladsgården.
Allt fokus sitter på att skapa, repetera in och framföra en musikföreställning.
Denna torsdag är det premiär.

Adam Shafiei spelar en central roll, som ordförande för förhandlingarna om de många problemen.Bild: Ingemar D Kristiansen
"Följespot!".
Regissören Jonas Karlström ropar till och en strålkastare tänds när en av aktörerna går upp på scenen.
Karlström räknar in "ett, två, tre, fyra" och orkestern går loss. Repetitionen av föreställningen "Det börjar med oss" är i full gång.
– Föreställningen handlar om två grupper, en yngre och en äldre, som möts för att lösa en rad problem, säger Mina Johnsson, som ingår i showens pr-enhet.
– Eleverna har själva fått lämna förslag till manus och föreställningen kom att handla om miljöproblem, kostproblem, energikris och grupptryck, när någon tvingas till att snatta. Ungdomar och vuxna möts i ett intergalaktiskt råd, berättar läraren Tea-Louice Beurling.
De unga får först inte komma till tals.
– Men det är de som har med lösningen och tar tag i problemen, förklarar Julia Sartz, som är med i pr-gruppen och också ingått i manusgruppen.
Samtliga åttondeklassare har fått önska vad de ska göra i och kring föreställningen, från att stå på scenen till att jobba med smink och kläder eller scenografi.
– Tjejer som går stylist på gymnasiet har till exempel varit här och visat hur man sminkar. Och de som ingår i smink- och kostym-gruppen har sytt en del kläder själva, säger Mina Johnsson.
– När det gäller musiken har vi tagit olika låtar som funkar och där texterna passar i föreställningen, säger Julia Sartz.
Mina Johnsson och Julia Sartz ingår i gruppen som skött pr och information och har också bakat bullarna som ska säljas vid föreställningarna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Några professionella krafter, som regissören Jonas Karlström, har också hyrts in.
Denna torsdag blir det först två föreställningar för elever och personal på skolan. Klockan 19 på kvällen ges sedan också en offentlig föreställning.
Gå till toppen