Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The Tivoli i Helsingborg i konkurs: ”Kanske var det ett omöjligt uppdrag”

Ett av Helsingborgs mest välkända nöjesställen, The Tivoli, begär sig själva i konkurs. "Folk har hånglat här för första gången och det finns dom som gift sig här. För mig har det varit både ett livsverk och en livsstil", säger Hasse Jönsson.

The Tivoli går i konkurs. "En tung dag", konstaterar ägartrion Johannes Kajrup, Magnus Hoff och Hasse Jönsson.Bild: Sandra Henningsson
På onsdagsmorgonen lämnade ägartrion Hasse Jönsson, Johannes Kajrup och Magnus Hoff in en konkursansökan till tingsrätten.
Några timmar senare mötte tidningen en känslosam trio.
– Det här är ett livsverk och en livsstil som jag älskat varenda minut av, säger Hasse Jönsson.
– Vi gör det här med tungt, tungt hjärta. Men vi har kommit till en punkt där vi måste inse att det inte går längre.
The Tivoli begär sig själva i konkurs.Bild: Britt-Mari Olsson
Han, Johannes Kajrup och Magnus Hoff berättar om en lång och hård kamp för att få ekonomin att fungera.
– Vi har slitit och jobbat dygnet runt. Men tyvärr får vi inte det att fungera. Det var ett projekt som blev för stort för oss och kanske var det ett omöjligt uppdrag, säger Johannes Kajrup.
En sorgens dag för The Tivoli-trion Johannes Kajrup, Hasse Jönsson och Magnus Hoff.Bild: Sandra Henningsson
Problemen började i samband med flytten av Ångfärjestationen i början av 2016.
– Vi gick in i det med stora ambitioner och fick en nytändning. Men ser man i efterhand så var tidpunkten för återinvigningen kanske inte den bästa. Vi öppnade efter sommaren och området runt omkring var fortfarande en byggarbetsplats, säger Hasse Jönsson.
– Men vi fick en bra start för arrangemangen och konserterna. Vi har både fått tillbaka konsertpubliken och även fått en helt ny publik.
Det som däremot inte fungerat är flödet i området.
– Det känns som om vi hamnat på baksidan. Det kommer säkert att vara ett fantastiskt flöde här om tre år när allting är klart. Men det hjälper ju inte oss nu, säger Magnus Hoff.
Detta i kombination med hög hyreskostnad och höga personalkostnader har tvingat fram konkursen.
– Fastighetsägaren Midroc har ställt upp fantastiskt under flytten och renoveringen. Men hyreskostnaden är för hög och den kommer att vara för hög för den här typen av verksamhet även när området är klart om tre år, säger Johannes Kajrup.
Nöjesstället har elva fast anställda och ett 30-tal timanställda som hoppar in vid olika arrangemang.
The Tivolis ägartrio Johannes Kajrup, Magnus Hoff och Hasse Jönsson.Bild: Sandra Henningsson
Han konstaterar också att kostnaderna vid inflyttningen blev högre än beräknat.
– Sen ska vi förstås också vara självkritiska. Vi har gjort misstag längs vägen, säger Johannes Kajrup.
Han tror dock inte att konkursen kommer att vara en slutpunkt för The Tivoli för alltid.
– Ett sånt här hus med så fantastisk verksamhet, det kommer att fortsätta. Det är jag helt hundra på. Sen får vi se i vilken konstellation det blir.
– Även om det känns väldigt tungt just nu vill jag ändå känna att det kan komma något positivt ur detta. Jag tänker givetvis på vår underbara personal och på alla leverantörer som vi nu har skulder till. Vi ska göra rätt för oss till så många som bara är möjligt, säger Johannes Kajrup.
The Tivoli startades 1996 av Hasse Jönsson och Joakim Olin och har sedan dess varit Helsingborgs ledande nöjesarrangör. Utöver konserterna i Ångfärjestationen arrangerar även The Tivoli spelningarna på Sofiero.
– Det är en så jävla go verksamhet som vi brunnit för hela vägen. Jag minns alla drömmar vi hade från början och alla goa människor, personal, publik och artister som man mött under årens lopp, säger Hasse Jönsson.
– Vi har ju varit ett ställe för alla. Vi har haft teater, dragshow, jazz, dödsmetall, ja, allting. Folk har hånglat här för första gången och det finns dom som gift sig här. För mig har det varit både ett livsverk och en livsstil.

The Tivoli

Konsertställe och nattklubb belägen i den gamla Ångfärjestationen vid Hamntorget i Helsingborg som grundades av Hans Jönsson och Joakim Olin 1996.

Under åren har ett stort antal artister – såväl internationella storheter som lokala förmågor – uppträtt i lokalen, vilket gör The Tivoli till Helsingborgs största nöjesplats för livemusik.

Under 2016 flyttades Ångfärjeterminalen till andra sidan Hamntorget vilket medförde att The Tivoli höll stängt under ett antal månader. I samband med deras 20-årsjubileum slogs portarna åter upp och detta högtidlighölls med en konsert med Mando Diao.

Den 11 oktober 2017 lämnade ägarna in en konkursansökan.

Gå till toppen