Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Magnusson: Ulf Kristersson försöker markera samsyn med S – och distans från SD

Under torsdagen samlar den nye moderatledaren Ulf Kristersson sina partifränder för stämma i Örebro. På kort tid har han gjort sina utgångspunkter för nästa års valrörelse väl kända för sitt parti. Nu ska partistämman ta beslut om den politik som ska locka väljare till Moderaterna.
Moderatledaren Ulf Kristersson (M), centerledaren ledare Annie Lööf (C), L-ledaren Jan Björklund (L) och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
När Kristersson på onsdagen gjorde debut i riksdagens partiledardebatt var hans ton hård mot Stefan Löfven i fråga om integration och utanförskap. Men Kristersson vädjade till statsministern om samsyn i migrationspolitiken.
Ulf Kristersson har tydligare än Anna Kinberg Batra förklarat hur de moderata relationerna till Sverigedemokraterna bör utvecklas. Han kan tänka sig att bilda en borgerlig regering även om de fyra allianspartierna får färre riksdagsmandat än de tre rödgröna partierna. Men han tänker inte förhandla i en enda fråga med SD.
Därför kan man se hans invit till Stefan Löfven om "en långsiktig, hållbar och blocköverskridande migrationspolitik" som ett sätt att försöka stänga Jimmie Åkesson ute från inflytande i den fråga där SD-ledaren helst av allt vill påverka de borgerliga partierna.
"Vi står för vår egen politik fullt ut. Om andra röstar på vår politik har vi inga problem med det. Vi driver vår politik ända in i taket", sade Ulf Kristersson i riksdagsdebatten.
Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en första drabbning i riksdagens partiledardebatt.Bild: Henrik Montgomery/TT
Moderatledarens invit var inte bara riktad till statsministern. Den var också ett besked till de egna partivännerna att fyra allianspartier står enade i migrationspolitiken – och till partistämmans ombud att Moderaterna är nära besläktade med Socialdemokraterna i flyktingfrågor.
Även om Moderaterna går in för en allt mer restriktiv flyktingpolitik vill inte Ulf Kristersson att det ska misstolkas som att partiet närmar sig Sverigedemokraterna. Han vill i stället se omläggningen som ett belägg för att M vill få Sverige att mer likna de övriga EU-länderna.
Problemet för Ulf Kristersson är att han själv inte har tolkningsföreträde gentemot väljarna i synen på M:s relationer med SD.
Stefan Löfven fortsätter att tolka de moderata beskeden som att M är redo att göra sig beroende av Jimmie Åkesson. Och Stefan Löfven ser det som symptomatiskt att Ulf Kristersson i onsdagens riksdagsdebatt undvek att gå i polemik med Jimmie Åkesson – något som Anna Kinberg Batra hade för vana att göra.
Ulf Kristersson kommer på M-stämman i Örebro att få en hel arsenal av skarpa förslag att beväpna sig med i nästa års valrörelse.
De handlar om allt från en hårdare kriminalpolitik och tuffare migrationspolitik till en mer ambitiös försvarspolitik och en arbetsmarknadspolitik där Moderaterna vill riva upp turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd) och ta ställning för inträdesjobb där den anställde bara får 70 procent av ingångslönen.
Detta innebär en definitiv brytning med Fredrik Reinfeldts visioner om vad Nya Moderaterna, "Sveriges nya arbetarparti", står för. Det är alltjämt arbetslinjen som gäller i moderat politik, men mer uppblandad med klassisk moderatpolitik från Gösta Bohmans och Bo Lundgrens dagar.
Det återstår att se om den i migrationsfrågan kan kombineras med Stefan Löfvens klassiska S-politik.
Gå till toppen