Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Allra-chef begärs häktad

Pensionsbolaget Allras vd och grundare Alexander Ernstberger begärs häktad i utredningen kring bolaget. Det är en skandal och en tragedi att det har fått gått så här långt, menar expert.

Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Jag bedömer att han på sannolika skäl är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, och att det finns en risk att han flyr och påverkar utredningen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.
Åklagaren har efter förhör under torsdagen med Ernstberger gjort bedömningen att misstankarna har stärkts.
– Åklagaren har uttalat sig om att han tyckte att förhören har stärkt misstankarna mot min klient och jag är mycket förvånad över den ståndpunkten och att han begärt min klient häktad. Jag förstår inte hur man kan göra den analysen, säger advokat Slobodan Jovicic till TT och vill inte lämna mer kommentarer än så.
Även den personen som är häktad sedan tidigare har begärts omhäktad under torsdagen.
– Personen är begärd omhäktad på samma skäl som tidigare. Fortfarande på sannolika skäl för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och där finns det bara ett tekniskt skäl och det är kollusionsfara för risken att påverka utredningen, säger Hertz.
Ernstberger anhölls under onsdagen tillsammans med ytterligare en person. Den personen begärdes häktad samma dag på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.
Allra misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom vidlyftiga och olagliga affärer. Brotten ska ha begåtts i Stockholm under 2011 och 2012.
– Allra är en skandal. Vi är inte vana vid att pensionssparare förlorar pengar på grund av oseriösa aktörer. Det är tragiskt att ansvariga politiker låter det gå så här långt och att Finansinspektionen inte slagit larm själva, säger Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan, till TT.
Enligt henne betyder inte det här att någon kommer att fällas för brott, då det är svårt att bevisa uppsåt och vem som har gjort vad. Det är viktigt att juridiken får ha sin gång, anser Nachemson-Ekwall.
– Det här stärker bilden av att det här är en allvarlig fråga. Det är väldigt svårt att bevisa den här typen av brott, men att pengar har försvunnit från Allra verkar ju stämma.
En häktningsförhandling kommer att hållas under fredagen.
Fakta

Allra

Allra grundades 2008, under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur det gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Gå till toppen