Världen

Bagdad: Vi ska inte ge oss på kurderna

Av rädsla för en militär offensiv stängde kurdiska soldater under flera timmar av viktiga vägar mellan irakiska Kurdistan och Iraks näst största stad Mosul. Men samtidigt som han ställer krav försäkrar Iraks premiärminister Haider al-Abadi regeringens fredliga avsikter.

Peshmerga-soldater samtalar med besökande kanadensiska specialsoldater i norra Irak. Arkivbild.Bild: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP
– De två huvudvägarna som förbinder Arbil och Dohuk med Mosul har spärrats av med sandvallar, sade en källa.
– Det sker sedan vi märkt av en ökning av utplaceringarna och rörelserna bland irakiska styrkor nära frontlinjen mot peshmerga (den kurdiska milisen).
Avspärrningarna hävdes senare, men är ett av många tecken på ökade spänningar efter kurdernas folkomröstning nyligen om självständighet för irakiska Kurdistan.
Resultatet blev ett rungande ja, men valet fördöms av Bagdad-regeringen som illegalt, och kurdiska ledare har varnat för en förestående attack av irakiska regeringsstyrkor och miliser.
Premiärminister al-Abadi försäkrar dock att militären inte har några planer på att ge sig på kurderna.
– Vi kommer inte att använda vår armé för att bekämpa vårt folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare eller andra, säger han.
Samtidigt klargjorde han att regeringens plikt är att bevara landets enighet.
Det kurdiska styret i norra Irak (KRG) är satt under press, bland annat genom att Bagdad stoppat försäljningen av dollar till fyra kurdägda banker.
KRG har bjudit in regeringen i Bagdad till förhandlingar om vägen framåt. Men en regeringstalesperson säger till Reuters att innan det blir fråga om några samtal måste kurderna först klargöra att de accepterar centralregeringens suveränitet vad gäller "oljeexport, säkerhet och gränskontroll", det senare gränsövergångar både på marken och via luften.
Fakta

Irakiska Kurdistan

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

Gå till toppen