Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Björk tänker bli världsmästare

Målet är att vinna WTCC. Men i sitt huvud är Thed Björk redan världsmästare i racing. – Jag har redan den mentala bilden av hur jag höjer pokalen, säger han.

Jag har redan den mentala bilden i huvudet av hur jag höjder WTCC-pokalen, säger Thed Björk självsäkert.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Efter ett tre månader långt uppehåll gör World Touring Car Championship (WTCC) en nystart i Fjärran östern: Kina, Japan, Macau och Qatar återstår på programmet. Thed Björk ligger tvåa i sammandraget, bara tolv poäng efter ledaren Tiago Monteiro.
Thed Björk tar emot i Cyan Racings nya anläggning i Mölndal. Entrén är fylld med pokaler och på övervåningen står racingbilar på rad, uppställda så de kan beskådas från gatan utanför.
Det här är navet för teamets och Björks arbete att erövra titeln. Cyan Racing inledde sin satsning på WTCC förra säsongen. Björk vann ett lopp i Kina och hamnade på tionde plats totalt. Inför den här säsongen höjdes målsättningen. Planen är att bli världsmästare. Och hoppet lever.
– Det här är den största utmaningen jag haft i min racingkarriär, säger Björk.
Fokus har skiftat under åren. Förr handlade det mycket om att ta sig fram, att ett kontrakt skulle leda till nästa utmaning. Drömmen var DTM, Le Mans och Formel 1.
Men när Christian Dahl, som driver Cyan Racing, erbjöd honom ett kontrakt som förare 2011 förändrades Björks fokus.
– Nu är jag i stället en del i teamet. Jag vill vara kvar och letar inte efter något annat. Jag tror det är därför det gått så bra mig.
En annan betydelsefull faktor är samarbetet med Jan Alriksson. Det inleddes 2006.
– Han är min mentala coach. Vi har träffats inför varje race sedan dess.
– Nu har jag alltid en inre bild med mig, innan jag kommit till en bana har jag redan varit där.
Samtalen med Alriksson gör att han kan fokusera på körningen och inte behöva bekymra sig för andra saker runt omkring. Inför resan till Kina har de träffats tre gånger, senast i söndags.
– Jag har mina rutiner när jag står på startlinjen. Innan starten går tänker jag: Det är här jag vill vara, alla andra skulle vilja byta med mig. Så det är en bra känsla, säger Björk.
– Och sen när starten går kör jag bara. Sen är det fokus på det som händer, här och nu, men avslappnat. Kan jag vara avslappnad så går det fort.
Och den mentala bilden av hur säsongen kommer att sluta finns redan.
– Det enda jag ser i mitt inre är att försöka vinna. Jag vill leverera. Det kan svänga i mästerskapet till sista racet. Det kan avgöras i sista kurva, men det är jag som lyfter pokalen.
Cyan Racings WTCC-satsning är som ett resande teatersällskap. Ett team på 35 personer, med förare, mekaniker, ledning och pressfolk, som reser i olika omgångar till tävlingarna.
– Vi har teammedlemmar från Spanien, Frankrike, Nederländerna, England och Argentina, säger Emil Axelsson, assisterande teammanager.
Tre bilar flögs till Argentina för tävlingshelgen i juli. Sedan har de skeppets över Stilla havet i en container och ska nu finnas på plats på den nya banan Ningbo International Circuit söder om Shanghai.
Björk lyfter redan blicken bortom årets serie.
– Jag vill inte bara bli världsmästare. Jag vill försvara titeln nästa säsong också.
– Jag skulle vilja leverera fler titlar tillsammans med Christian Dahl och Cyan Racing. Jag trivs så himla bra där jag är.
Fakta

Återstående race

15 oktober – Ningbo International Circuit, Kina

20 oktober – Twin Ring Motegi, Japan

19 november – Guia Circuit, Macau

1 december – Losail International Circuit, Qatar

Källa: wtcc

Fakta

Läget i toppen

1. Tiago Monteiro, Honda 200 poäng

2. Thed Björk, Volvo 188 poäng

3. Norbert Michlisz, Honda 171 poäng

4. Mehdi Bennani, Citroen 164 poäng

5. Nicky Catsburg, Volvo 159 poäng

Teammästerskapet:

1. Honda 574 poäng

2. Volvo 566 poäng

Källa: wtcc

Fakta

Så körs WTCC

Lördag, kval: Fem första bilarna får 5, 4, 3, 2 respektive 1 poäng.

Söndag, lopp 1: Omvänd startordning för tio första bilarna. Vinnaren får 25 poäng.

Söndag, lopp 2: Start efter kvalresultatet. Vinnaren får 30 poäng.

Källa: wtcc

Fakta

Thed Björks racingvecka

Veckorna före: Simulatorkörning i Mölndal.

Veckan innan: Testörning på Mantorp.

Söndag: Träff med Jan Alriksson, mental coach.

Måndag: Förmöte där teamet diskuterar inställningar på bilen.

Tisdag–onsdag: Flyger till Kina.

Torsdag: Anpassning efter tidsomställningen.

Fredag: Går runt banan för att inspektera.

Lördag: Två testfönster på 45 minuter, kvalet körs på eftermiddagen.

Söndag: Två lopp.

Gå till toppen