Kultur

Eminem utmanar Trump

Bild: Jack Plunkett
En arg vit amerikansk man? Det finns flera sorter. En av dem är Eminem. Rapparen har rivit upp en storm, sedan han i kabelkanalen BET:s årliga hiphop-prisgala i tisdags framförde en aggressiv freestyle-rap där han attackerade Donald Trump.
Ja, inte mer aggressiv än vad man förväntar sig av en rappare med hans rykte. Och inte mer aggressiv än en genomsnittlig nattlig tweet från presidenten själv.
Eminems främsta angreppspunkt? Presidentens rasism. Eminem ger i "The storm" sitt stöd åt Colin Kaepernick och andra spelare i National Football League som sedan ett tag vägrar stå upp när nationalsången spelas, och han kastar fram idén att syftet med Trumps återkommande attacker på NFL är att ta fokus från Puerto Rico och nödvändiga vapenlagsreformer i Nevada.
Genomslaget är enormt. Sedan onsdag morgon svensk tid har videon visats tjugo miljoner gånger på You­­tube.
Spelar det någon roll? Ja. Eminem har en stor och huvudsakligen vit publik. Artister som YG, Chance the Rapper och Kendrick Lamar har alli­­hop gjort nog så spetsiga utfall mot Trump, men i det segregerade USA når de inte republikanernas kärnväljare.
Många har också hörsammat Eminems krav på lojalitet och rättfärdighet: "Du är antingen för eller emot", rappar han och tillägger att han inte vill ha några fans som också stöder Trump. Ifall sociala medier är en sanningsmätare har han förlorat några. Men det kanske jämnar ut sig när stormen lägger sig?
Gå till toppen