Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Fallolyckor handlar också om vad vi äter

Fokus på motion och läkemedel är givetvis bra för att förebygga fallolyckor bland äldre. Tyvärr har kost- och näringsaspekten fallit bort ur diskussionen, hävdar Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad och Gunnel Stuhr Olsson, head of special foods, vid Findus Sverige AB.

Det borde läggas lika stor vikt på kostfrågor som på motion i arbetet att förebygga fallolyckor hos äldre, konstaterar Albert Westergren och Gunnel Stuhr Olsson.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Maten faller lätt i glömska vid förebyggandet av fallolyckor. Ny statistik från Socialstyrelsen flaggar för hur fallolyckor, i synnerhet bland äldre, har blivit ett folkhälsoproblem. Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell uppmanar i en debattartikel i Sydsvenskan (Aktuella frågor 3/10) till förändring och ett mer strukturerat arbetssätt för att förebygga fallolyckor. Det är ett initiativ som vi välkomnar, men det är beklagligt att se hur kost och näring fallit i glömska i artikeln, trots att detta nämns i Socialstyrelsens nationella kampanj "Balansera mera”. Vill vi därför komplettera bilden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen