Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fransk delikatessbutik öppnar på Friisgatan

I somras lämnade Hannah Graafs klädbutik Femme Collection Friisgatan. Nu står det klart att fransk delikatessbutik tar plats i lokalen.

Bild: Albin Brönmark
– Man skulle kunna säga att det är som en gammaldag matbutik, så som de såg ut i Frankrike förr. När man kommer hem från jobbet så kan man, istället för att beställa pizza eller sushi, komma in till oss och köpa en zucchinisoppa eller en boeuf bourguignon, säger Katia Lenander.
Den 9 november öppnar hon delikatessbutiken Le Gourmet på Friisgatan 14. Hon har själv bott majoriteten av sitt liv utomlands – och många av de åren i Frankrike.
– Nu har det gått fem år sedan jag flyttade hem till Sverige och jag har hela tiden tänkt att jag måste hitta något som kopplar mig till Frankrike. Det är svårt att hitta den här sortens butiker i Sverige – vi kommer att ha exklusiva produkter och färdiglagad mat i hög kvalitet.
Bild: Jonas Gillberg
På Le Gourmet kommer hon bland annat att sälja marmelad, kryddor, paté, dijonsenap och madeleinekakor. Dessutom kommer det att finnas choklad från det exklusiva märket Chocolaterie de Puyricard och olika konserverade färdigrätter.
– Allting är konserverat – jag tycker att det är mycket godare än när det är fryst. Alla rätter vi säljer, ifrån vår boeuf bourguignon till ankfiléer, är lagade av små tillverkare i Frankrike, sedan läggs de i glasburkar. Så det är konserverat – men med fräscha produkter, säger hon.
Läs också Hannah Graafs Malmöbutik stänger efter bara ett halvår
Planen är att ha olika matrelaterade evenemang i lokalen minst en gång i månaden. Katia Lenanders make jobbar med att importera ekologiska viner från Frankrike och de hoppas att de på något sätt ska kunna kombinera de två verksamheterna i framtiden.
– Vad som skiljer oss från andra butiker är den franska stämningen, att folk får komma in och smaka. Om någon står och tvekar på om de ska köpa en choklad eller inte så ska de såklart få smaka.
– Det är det som är grejen med de svenska butikerna: det är ett väldigt stort utbud, men det är samma utbud på många ställen. I Frankrike är det vanligare med små butiker med utvalda varor där man verkligen lär känna sina kunder.
Gå till toppen