Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmös industrinatt sprider sig över Skåne – och resten av landet

I Skåne behövs minst 2 500 nya industriarbetare under de närmaste fem åren. Men endast 93 skånska ungdomar sökte till gymnasiets industriprogram i våras. Branschen kraftsamlar för att visa upp sina styrkor.

Tepe är ett av företagen som deltar i industrinatten i Malmö 2017.
– Industrinatten har blivit en rörelse för att sprida kunskap om branschen, säger Jenny Bramell, vd för IUC Syd och initiativtagare till Industrinatten.
Arrangemanget skapades av den sydsvenska delen av industrins branschorganisation IUC, Industriella utvecklingscentra, Region Skåne och Malmö stad för fyra år sedan. Förra året var Lund och Trelleborg med på ett litet hörn. I år samlar Industrinatten i sydvästra Skåne elva kommuner. Evenemanget genomförs dessutom även i Helsingborg, Hässleholm, Sjuhärad, Östersund, Gnosjö, Göteborg och Kalmar.
När det startade var det mer natt i Industrinatten. Nu är det ett arrangemang som börjar med företags- och utbildningsmässa klockan 13 och slutar med mat vid 19-tiden efter att den som vill har bussats till och besökt en industri. Nu som då riktar arrangemanget sig främst till elever i årskurs nio med förhoppningen om att locka dem att söka en gymnasieutbildning som ger jobb inom industrin.
– I Malmö finns inte ens något industriprogram på gymnasiet, intresset var för lågt. Men vi hoppas att det kommer tillbaka och under tiden fångar det tekniska programmet upp de intresserade. Men man kan gå andra vägar också. Allt man lär sig inom spelprogrammering är användbart på en industri, appar för att övervaka saker kommer starkt, säger Jenny Bramell.
Jenny Bramell, vd för IUC Syd och initiativtagare till Industrinatten.Bild: Jenny Leyman
Hon har svårt att svara på var rekryteringsbehovet är störts i Skåne just nu eftersom trycket från industrin är så stort, på olika roller inom mängder av företag av olika storlek i hela Skåne. Det finns knappt något inflöde av personal och nu kommer stora pensionsavgångar.
Herrströms mekaniska i Trelleborg är ett exempel. Många i produktionen går i pension de kommande två åren och ledningen vet inte riktigt hur de ska kunna ersätta dem.
– Alltså, det finns inte en ställare, en sådan som ställer om maskiner mellan olika produkter. Det finns inga att uppbringa! Verktygsmakare finns inte. Och det är en enorm brist på svetsare. Vi har inte Kockums längre men vi har Rexam som tillverkar burkar, Tepe munhygienprodukter, Carbonia i Arlöv, Tetra Pak, Alfa Laval och så vidare.
Vad lyfter industrin fram för att locka arbetskraft?
- Det finns jobb! Man får växa och utväxlas längst vägen och behöver alltså inte var så välutbildad när man kommer. Det är bra betalt. Många företag jobbar med förbättringsarbete där de anställda är engagerade. Och det är ju inte gruvan, många företag är högteknologiska.
När de unga trots allt visar lågt intresse letar företagarna efter kompetens på annat håll. Nytt för årets Industrinatt är en branschintroduktion för nyanlända. Den genomfördes för första gången i Lund under tisdagen.
– Det togs väldigt väl emot, men känslan av angelägenhet behöver växa både inom näringslivet och samhällets system. Samhället behöver veta vad människor kan och vill innan det har gått flera år och yrkes-sfi:n behöver utvecklas, säger Jenny Bramell.
Gå till toppen