Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Såg hittad i Kögebukten – nära Madsens rutt

Dykare har hittat en såg på botten av Kögebukten, längs den rutt som mordhäktade Peter Madsen ska ha seglat med sin hembyggda ubåt. Nu ska den jämföras med spår på den styckade kroppen.

På torsdagen avslöjade Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande att försvarets dykare hittat en såg under de fortsatta dykningarna i Kögebukten, strax söder om Köpenhamn.
– Sågen ska nu undersökas av våra kriminaltekniker för att undersöka om den kan kopplas till ubåtssaken, säger Jens Møller Jensen, som leder polisutredningen.
Jens Møller Jensen, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen berättade i helgen om fynden av Kim Walls huvud och ben.Bild: TT
Senast i helgen hittade danska dykare, inlånade från försvaret, journalisten Kim Walls huvud och ben i strandkanten. Specialtränade likhundar från Sverige hjälpte till att avgränsa området att leta i.
Benen var försedda med tyngder - rörbitar - som fästs med spännband för att sjunka till botten och undgå upptäckt. Men de fördes ändå in mot land av rörelser i vattnet från den rutt polisen har kartlagt att Peter Madsen seglat med sin ubåt innan han sänkte den och räddades i land av en privatperson.
Peter Madsens ubåt seglade ut från Refshaleöen i augusti i år med journalisten Kim Wall ombord. Morgonen efter sänkte Madsen sin ubåt och sa inlendingsvis att han satte av journalisten.Bild: Anders Valdsted
Redan någon vecka efter sänkningen i augusti hittades Kim Walls torso i strandkanten på Amager och försvinnandet tog en ohygglig vändning när det blev uppenbart att Madsen inte alls satt i land sin passagerare, som han först påstod. I stället misstänks han nu för mord med påföljande styckning av kroppen.
Rättsläkarnas undersökning av torson visade spår av att en såg använts för att stycka kroppen. Om de spåren nu kan knytas samman med den upphittade sågen kan Peter Madsen beslås med ännu en lögn.
Läs mer: Psykundersökningen kan få Peter Madsen inlåst på obestämd tid
Han har tidigare exempelvis påstått att Kim Wall fick en tung metallucka i huvudet, slogs medvetslös och dog. Men det upphittade huvudet bär inga spår av en sådan smäll.
Han hävdar också att han gick och lade sig att sova efter den händelsen, svårt skakad och förvirrad, med ubåten i undervattensläge. Men rättsläkarnas undersökning visar att det finns femton stick eller skärskador på torson som uppkommit i samband med dödstillfället eller kort därefter.
Ytterligare en handfull uppenbara lögner har kommit ur Peter Madsens mun. Men han har stått fast vid att Kim Wall dog i en olycka och att han därefter dumpade kroppen, hel, i vattnet innan han sänkte ubåten.
Läs mer: Madsen vägrar svara på polisens frågor efter fynden – psykundersökningen påbörjad
Nu har dock förklaringarna upphört. Sedan den gångna helgens fynd vägrar Madsen att svara på polisens frågor.
Vid fynden av huvudet och benen i helgen hittades också en kniv. Precis som sågen och de olika rörbitarna som användes som tyngder, ska den kontrolleras mot Madsen och om den kan knytas till honom eller till hans verkstad på Refshaleöen.
Läs alla artiklar om: Kim Walls död
Gå till toppen