Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Skans har inte förstått Reepalu

Anders Skans har inte satt sig in i vad utredningen om vinster i välfärden föreslår och hur det drabbar företag, skriver Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton i en slutreplik.

Ulla Hamilton svarar Vänsterpartiets Anders Skans om vinster i välfärden.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I sin replik avslöjar Anders Skans (V) att han inte förstått Ilmar Reepalus förslag. Han påstår att ”det som begränsas är inte att ha marginal i verksamheten utan ägarnas uttag av vinst”. Det är inte vad Reepalu föreslår i sin utredning
Det hade räckt om Skans skummat rubrikerna i utredningen. Kapitel 10.5 heter: ”Aktörernas rörelseresultat ska begränsas”.
Det är alltså rörelseresultatet som begränsas. Rörelseresultat som används till att skapa en ekonomisk trygghetsbuffert för minskade elevkullar eller för renoveringar och investeringar som förbättrar verksamheten.
Skans är dock inte ensam. Han sällar sig till en växande skara ledande politiker som inte förstått Reepalus förslag. Han har sällskap bland annat av självaste statsministern som i SVTs Morgonstudion felaktig påstod att utredningen begränsar rörelsemarginalen till 7 procent plus statslåneränta.
Eftersom förslaget i sig uppenbarligen är svårt att förstå vill jag tipsa om ett exempel. I sitt remissvar till utredningen beskriver Videdals privatskolor i Malmö det scenario som uppstår om vinsttaket blir verklighet. Deras rörelseresultat skulle få vara max 78 941 kronor. Det är en rörelsemarginal på 0,31 procent. Skolan kommer då att göra en förlust om de tappar en enda elev.
0,31 procent kan jämföras med cirka 5 procent som är den genomsnittliga rörelsemarginalen för friskolorna idag och med 7 procent som är genomsnittet för hela näringslivet.
Eftersom Reepalus förslag är ett nytt tillståndssystem för friskolor så innebär det att varje friskola ställs inför valet att ansöka om nytt tillstånd, med de orimliga villkor som beskrivs ovan, eller att avstå från att driva verksamheten. Det är därför som bland andra Reepalus partikamrater står där med en gigantisk risk om hans förslag skulle bli verklighet. Och hur vet Skans att alla de som jobbar i friskolor vill jobba i kommunala verksamheter?
Jag önskar att inflytelserika debattörer åtminstone satte sig in i vad förslaget innebär. Är det för mycket begärt?
Ulla Hamilton
vd Friskolornas riksförbund
Gå till toppen