Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Sverige bäst i EU på jämställdhet – men utvecklingen går i ”snigelfart”

Sverige och Danmark toppar ligan, medan Grekland och Ungern ligger sist. Detta enligt en ny jämställdhetsrapport från EU-institutionen EIGE.

Sverige är bäst på jämställdhet i EU, men rapporten konstaterar att medlemsländerna som helhet ”rör sig framåt med snigelfart”.Bild: Yves Logghe
Sverige är bäst på jämställdhet av alla EU-länder, med ett totalt index på 82,6 av 100 möjliga, enligt en ny jämställdhetsrapport från EU-institutionen EIGE. Indexet är baserat på data under perioden 2005–2015.
– Jämställdhet är helt enkelt en viktig fråga för Sverige och svenskarna, vilket det här visar. Vi har jobbat med jämställdheten i så många år. Jag ser samtidigt hur vissa regeringar går framåt, medan andra visar upp politisk likgiltighet eller arrogans i denna fråga, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Dagens Nyheter.
Danmark följer sedan med indexet 76,8, Finland 73 och Nederländerna 72,9. I botten finns Slovakien med index 52,4, Ungern 50,8 och Grekland 50.
De sex områden där jämställdheten inom EU mellan kvinnor och män mäts är arbetsmarknad, hälsa, tid, ekonomi, utbildning och makt. Sverige får se sig slaget av Danmark vad gäller utbildningsnivå, och av Luxemburg när det handlar om ekonomisk jämställdhet.
I rapporten konstateras att utvecklingen totalt sett går i rätt riktning, men långsamt.
”Vi rör oss framåt i snigelfart. Vi är fortfarande långtifrån att nå ett jämlikt samhälle”, säger Virginija Langbakk, litauer och chef för EIGE, i ett uttalande.
Italien är det medlemsland som gjort de största framstegen sedan förra mätningen (+12.9), följt av Cypern (+9,2). Jämställdheten har minskat eller varit oförändrad i Slovakien och Tjeckien, medan den bara ökat marginellt i Storbritannien och Finland.
Gå till toppen