Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Terrorskäl bakom fortsatt gränskontroll

Tyskland och Danmark fortsätter med sina gränskontroller till åtminstone i maj nästa år. I Sverige fortsätter regeringen att avvakta.

– Jag har sett vad Danmark säger och jag vet också att Tyskland är på väg med motsvarande. Vi är inte färdiga med den processen än för svensk räkning, men å andra sidan löper ju inte den tiden ut förrän i november, så vi har tid på oss, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.
Formellt löper de svenska gränskontrollerna ut den 11 november. Ska de fortsätta måste regeringen ange ett annat skäl än tidigare, eftersom EU-kommissionen rakt av meddelat att någon fortsättning med anledning av flyktingkrisen inte längre kan accepteras.
Danmark meddelade redan i onsdags att man tänker hålla kvar sina kontroller, med hänvisning till "allvarliga terrorhot".
"Även om vi nu upplever lägre inrese- och asylsiffror i Danmark måste vi dessvärre konstatera att det fortsatt stort tryck på Europas yttre gränser. Samtidigt kan vi inte blunda för det allvarliga terrorhotet mot Danmark", sade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg i ett uttalande.
Den danska förlängningen löper nu till den 12 maj nästa år.
På torsdagen följde Tyskland efter. Kontrollerna ska fortsätta i sex månader till längs gränsen mot Österrike och på flygningar från Grekland, meddelade inrikesminister Thomas de Maizière i ett uttalande.
"Tyskland och andra EU-länder har utsatts för dramatiska terrorattacker", heter det bland annat från de Maizière, enligt nyhetsbyrån AFP.
EU-kommissionen bekräftar att man brevledes informerats av länderna, men ger ännu inga besked om man anser att nödvändiga krav uppfylls.
– Vi håller på att analysera de här meddelandena för att kontrollera om de respekterar reglerna, säger Natasha Bertaud, taleskvinna för EU-kommissionen, på en presskonferens i Bryssel.
Fakta

Gränskontroller i Schengen

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

• Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern

• Tyskland – vid landgränsen till Österrike

• Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen

• Sverige – vid hamnar i polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron

• Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Tillståndet för kontrollerna löper ut den 11 november i år. Danmark har redan meddelat att man tänker fortsätta med kontrollerna till den 12 maj 2018, med hänvisning till "allvarliga terrorhot". Även Tyskland har meddelat att man tänker förlänga kontrollerna i ytterligare sex månader.

Gå till toppen