Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Öberg, Kristin Amparo och Moto Boy med i Nina Perssons medborgarband

Bob Hund-sångaren Thomas Öberg, sångerskan Kristin Amparo och sångaren Moto Boy är tre av medlemmarna i Nina Persson och Gudrun Hauksdottirs politiska nätverk Medborgarbandet som i vår ska sätta upp allkonstverket "Vinnaren tar allt" på Malmö stadsteater innan de tar projektet ut på turné.

Thomas Öberg, Nina Persson och Kristin Amparo vid torsdagens presskonferens på Hipp.Bild: Hussein El-alawi
I våras avslöjades att The Cardigans-sångerskan Nina Persson och Malmöarrangören Gudrun Hauksdottir ska sätta upp en politisk kabaré på Malmö stadsteater våren 2018. Med kollektivet Medborgarbandet ska det blir musik, akrobatik, teater och mycket annat i "Vinnaren tar allt".
Då var det också klart att flera Stadsteatern-bekanta namn skulle vara med i ensemblen: Mari Götesdotter, Li Brådhe, Sven Boräng, Angelica Radvolt, Magdia Saleh och Sakib Zabbar. Men det var också klart att flera större namn skulle tillkomma.
På torsdagsförmiddagen presenterades ensemblen vid en presskonferens på Hipp. Där stod Bob Hund-sångaren Thomas Öberg och sångerskan Kristin Amparo på scen tillsammans med resten av ensemblen för att framföra exempel på låtar ur "Vinnaren tar allt".
Även Oskar "Moto Boy" Humlebo kommer att ingå i ensemblen och spela gitarr i orkestern.
Varför är det just dessa artister?
– Vi har dels velat ha en stor demografisk spridning. Vi heter ju Medborgarbandet och ville få till någon form av representation med ett realistiskt tvärsnitt. Thomas är med för att han är en stark artist och otroligt bra idéspruta. Kreativ och snabb. Han var tidigt med oss för att spåna fram hela konceptet. Kristin har vi haft med i några månader för vi ville ha någon som hade en riktigt legendarisk pipa och kunde sjunga oss andra av scenen, säger Nina Persson.
Nina Persson.Bild: Hussein El-alawi
Ytterligare en "ung urban artist" kommer att tillkomma i ensemblen som dessutom ska utökas med gästartister..
–Vi ska ha gästartister som kommer att dyka upp en eller två gånger under hela spelperioden och dem har vi börjat diskutera med. Det släpper vi senare. Men det gör det roligt för oss också för det innebär att det kommer att bli nytt för oss också varje kväll, säger Nina Persson.
Hur kommer föreställningen att bli?
– Vi ska ha en övervikt på musikburna nummer, men också monologer, dialoger, sketcher och akrobatik. Vi kommer att ha ett myller av folk på scen hela tiden för att understryka att vi är många och det ska bli svettigt och strid om ytan, säger Nina Persson.
Har det hänt mycket med inriktningen på föreställningen sedan ni presenterade den i våras?
– Ja, det händer hela tiden och vi har lyckats smalna in. Vi vet mer och mer om vad vi inte vill ha i julklapp och vad vi vill ha. Vi vill inte att det ska bli för spretigt, utan vi har försökt hitta vår fåra. Det kommer att handla om demokrati, identitet och medborgarskap. Men det kommer också att handla om hur tråkigt långsamt vissa demokratiska processer tar, säger Nina Persson.
– Vi vill hitta ett politiskt språk och vi kanske inte kommer att lyckas, men vi kommer att försöka och det är mer än många andra gör. Det blir som en stafettpinne. Går det åt helvete kan man skylla på Thomas Öberg, men blir det bra så kan man sno idén och göra likadant, säger Thomas Öberg.
Kristin Amparo, Sakib Zabbar, Nina Persson, Mari Götesdotter, Li Brådhe, Angelica Radvolt och Sven Boräng (skymd) ingår i Medborgarbandet.Bild: Hussein El-alawi
Det står också klart att Gertrud Larsson, Åsa Asptjärn och Athena Farrokhzad är några av författarna till texterna som kommer att framföras. På presskonferensen framförde Kristin Amparo en egenskriven låt, ”Jag står inte ut, men jag slutar aldrig kämpa”, som hon skrivit till ”Vinnaren tar allt”. Nina Persson sjöng tillsammans med ensemblen låten ”Demokrati” som hon skrivit tillsammans med Thomas Öberg och två andra personer.
Har ni två skrivit musik ihop tidigare?
– Nej, jag har översatt en Freddie Wadling-låt som Nina Persson har sjungit in. Men vi har inte skrivit ihop tidigare. Det gjorde vi nu i ren panik, säger Thomas Öberg.
Vid presskonferensen framfördes även en svensköversatt version av 80-talsbandet Fun Boy Threes "Lunatics are taking over the asylum" med titeln "När dårarna tar över hela dårhuset".
– Andra personer löser korsord och sudoku – då översätter jag låttexter. Jag har en förhoppning om att få översätta Abbas ”The Winner Takes It All” på ett annorlunda sätt till den här föreställningen, men vi får se om det går. Mycket arbete handlar om att få godkännande från olika artister. Jag ska försöka övertyga Yoko Ono om att hon ska göra ett bidrag, säger Thomas Öberg.
Nina Persson.Bild: Hussein El-alawi
Hur mycket färdigskrivet material har ni just nu?
– Vi har tejpat upp 20–25 lappar på kontoret och det är låtar, texter och annat. Det ska styras upp och vi måste döda några darlings, säger Nina Persson.
Kristin Amparo är väldigt glad att få vara med.
– De flesta människor jag känner vill engagera sig, men vet inte hur. Så när Nina ringde så var det som en skänk från ovan. Jag jobbar ju med musik för att påverka och göra skillnad, men jag vill gärna göra det tillsammans med andra, säger Kristin Amparo.
Nina Persson och Medborgarbandet.Bild: Hussein El-alawi
Thomas Öberg har en annan ingång på det.
– Nina [Persson] skulle ha kunnat luta sig tillbaka och boka en The Cardigans-turné med stråkar och casha in. Men nu tar hon en risk och det är det ingen som förväntar sig av henne. Det föder det där som man vill ha. Det kan gå helt åt skogen, men det kan också bli helt underbart. Det är därför jag är med. Jag är en pratkvarn som älskar att stå i centrum, men jag gillar också att titta på och arbeta i grupp. I Bob Hund har vi alltid grälat och tjafsat och det kommer vi att göra här också, säger Thomas Öberg.
Den 21 oktober är det biljettsläpp för ”Vinnaren tar allt” och då kommer Nina Persson och Thomas Öberg att bemanna Hipps biljettkassa och sälja biljetter. Föreställningen får premiär den 9 mars 2018 på Hipp och går sedan vidare till Göteborgs stadsteater och en ännu oklar teater i Stockholm. Efter det väntar en turné runtom i Sverige.
Samtidigt håller filmarna Nicholas Wakeham och Björn Wahlström på att dokumentera hela arbetet med Medborgarbandet. Dokumentären "Medborgarlandet" ska bli en K-Special som ska visas i SVT nästa år.
Ett tredje ben i Medborgarbandets arbete är Medborgarchallenge som just nu ska lanseras i skolor runtom i Malmö.
– Vi ska besöka så många skolor som möjligt för att engagera förstagångsväljare. De ska göra saker för sociala medier om medborgarskap, berättar Medborgarbandets verksamhetsledare Gudrun Hauksdottir och hoppas att de ska nå ut till minst 5 000 Malmöelever.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen